Doznajemo - U najbogatiju državu svijeta po investicije: Josipović i Pusić putuju u Katar!

Doznajemo - U najbogatiju državu svijeta po investicije: Josipović i Pusić putuju u Katar!

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

U SKLOPU velike Vladine akcije poticanja inozemnih investicija predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić uskoro će službeno posjetiti Katar, trenutno najbogatiju državu svijeta. Kako doznajemo posjet visoke hrvatske delegacije dogovoren je s vladom Katara i obitelji Al-Thani koja posljednjih 150-ak godina upravlja politikom i gospodarstvom Katara, a iz koje potječu trenutni emir Hamad bin Kalifa al-Thani, te predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Šejh Hamed bin Džasim koji će biti i domaćin hrvatskoj delegaciji.

Iako nismo dobili službenu potvrdu datuma, ovaj iznimno važan posjet predsjednika Josipovića i ministrice Pusić jednom od najvećih svjetskih investitora, navodno je dogovoren za kraj rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U proteklih desetak godina više je hrvatskih delegacija odlazilo u posjet Dohi, glavnom gradu Katara, no, do danas Katar nije imao ozbiljnijih ulaganja u Hrvatsku. Posljednje je bilo otvaranje ureda njihove državne zračne kompanije u Zagrebu. Katarski emir svojedobno je posjetio Hrvatsku, no, razočaran i uvrijeđen nezainteresiranošću vlade premijera Sanadera odustao je od svih investicija u našu zemlju.

Katar je najveći proizvođač ukapljenog prirodnog plina na svijetu i u nekoliko je navrata pregovarao s hrvatskim vlastima o gradnji velikog LNG terminala koji bi imao strateški značaj za izvoz katarskog plina na europsko tržište. Kao potencijalne lokacije spominjali su se Krk i Ploče.

Ukoliko predsjednik Josipović i ministrica Pusić obnove pregovore na temu LNG terminala i katarskih ulaganja u infrastrukturu i turizam, bio bi to iznimno važan uspjeh hrvatske države. Zahvaljujući cijenama nafte i zalihama plina, Katar danas mnogi smatraju najbogatijim svjetskim investitorom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara