Drago Prgomet izašao iz HDZ-a, ostavku Karamarku odnio osobno

Drago Prgomet izašao iz HDZ-a, ostavku Karamarku odnio osobno

Screenshot: Facebook

ZAMJENIK predsjednika HDZ-a Drago Prgomet jutros je, zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ, podnio ostavku na mjesto potpredsjednika te izišao iz članstva u HDZ-u.

> Odlaskom Prgometa desni radikalizam postaje službena politika HDZ-a

"Svoju odluku temeljim na neslaganju s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu tzv. 'ne-liberalne demokracije' kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti", kazao je Prgomet Hini.

Ostavku osobno odnio Karamarku

Ostavku je, kaže, u Ured Predsjednika stranke odnio osobno, a predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku ostavio je i primjerak zbirke svojih priča iz Domovinskog rata "Sakupljači gelera".

U kratkom tekstu ostavke koju je Prgomet uputio svom sada već bivšem šefu tek kratko stoji: "S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto zamjenika predsjednika i istupam iz članstva HDZ-a".

O svom budućem političkom djelovanju kaže, kako će se i dalje zalagati za razvoj demokratskih procesa koji su, ističe, ozbiljno zapeli kako u političkim strankama tako i u cjelokupnom hrvatskom društvu.

Na funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a Drago Prgomet je izabran 2012. s liste Milana Kujundžića, a 'iskrenja' na relaciji Prgomet-Karamarko započela su gotovo odmah nakon izbora. Iz stranke su mu, među ostalim, zamjerali protivljenje izbacivanju Jadranke Kosor, a prošle se godine u javnosti pojavilo i Prgometovo pismo šefu stranke u kojem se požalio kako gotovo dvije godine nisu razgovarali 'u četiri oka'.

Foto: Hina

Želi se pridružiti Josipovićevom Trećem putu?

Bijes vrha HDZ-a navukao je i nedavnom porukom na svom blogu kako je krajnje vrijeme za prekid braniteljskog prosvjeda u Savskoj, a nastavak je uslijedio prije nekoliko dana kada je Karamarku javno zamjerio "radikalno desnu retoriku", nakon čega su mediji počeli nagađati o tome da ima ambiciju pridružiti se Josipovićevom Trećem putu. Prgomet je to međutim odmah oštro javno opovrgnuo.

U jednom od svojih posljednjih medijskih istupa Drago Prgomet poručio je vrhu svoje, sada već bivše stranke, kako njega nitko neće izbacivati, te kako o njegovoj poziciji mogu odlučivati samo oni koji su ga izabrali ili pak on sam, što je jutros i učinio.

Nakon Prgometovih posljednjih medijskih istupa Tomislav Karamarko je novinarima rekao kako osobno ne želi da se Prgometa "izbaci" iz stranke, ali da ne može utjecati na Sud časti kojem Prgometa može prijaviti svaki član stranke.

Komentar na Facebooku: "Okrenite se medicini jer vam to ide"

Na Facebooku su Prgometa ispod objave njegove ostavke mnogi podržali, ali i kritizirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rođak Mato Prgomet napisao mu je: "Eto zašto je u našoj lijepoj tako kako je. Jer političari koji misle svojom glavom i koji su pošteni i nemaju repova ne mogu dogurati daleko. Sretno ti bilo rode."

Luka Profaca piše "Drago izašao iz ormara - sada svima možeš reći da si bio Josipovićev zec iz šešira!"

Božinko Barać poručio mu je da se okrene medicini. "Lipo se vi okrenite medicini jer vam to dobro ide. Ostavite se politike. Svaki drugi političar je doktor. Zar to nije žalosno... Ako volite domovinu idite svi u bolnice i liječite svoj narod. To je ono što nedostaje našem narodu. Doktori u bolnicama, a ne u kabinetima. Kada bi se svi iz politike vratili u bolnice ne bi nigdje nedostajalo liječnika."

Stjepan Markanović napisao je da mu je Prgomet razočarenje. "Koga nema, bez njega se može. Na stranačkom saboru sam glasovao za gospodina Kujundžića i za gospodina Prgometa. Ipak, nije mi žao što su otišli iz stranke, niti jedan niti drugi nisu bili nastrojeni za unutar stranačko ujedinjenje i za mene su obojca veliko razočarenje".

Ivica Pavković: "Ode jedini normalan čovjek iz vrha HDZ-a, šteta."

Ines Strenja Linić: Nešto nas ide dragi prijatelju! I ja sam nakon 25 godina dala ostavku na mjesto podpredsjednice stranke ( ja sam izasla iz regionalne male stranke PGS-a) i ...otišla. Otišla od ljudi... ne i od ideja u koje i danas vjerujem. Naravno... nastavljamo!

Božinko Barać poručio je Prgometu: "Čime ste vi to zaslužili da vas članstvo HDZ-pamti? Od prvog dana kada sam za vas čuo samo kritike prema politici stranke i osobni hvalospjevi.Rejting naše stranke raste svakodnevno i bez vaše podrške. U nijednoj stranci nećete imati više slobode od ove koju ste imali. Teško da ćete u bilo kojoj stranci imati razumjevanja i biti prihvaćeni za vaše osobne i samo osobe ambicije. Predaleko ste otišli."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara