Drevni samostan u Mosulu pao u ruke džihadista Islamske države

Drevni samostan u Mosulu pao u ruke džihadista Islamske države

Screenshot: YouTube

DŽIHADISTI Islamske države zauzeli su drevni samostan na sjeveru Iraka i otjerali iz njega redovnike, rekli su u ponedjeljak svjedoci i jedan redovnik.

Borci IS-a su u nedjelju upali u samostan Mar Behnam gdje je živjela manja zajednica asirskih katoličkih redovnika blizu Qaraqosha, grada s većinskim kršćanskim stanovništvom i prisilili ih da ga napuste, rekli su izvori.

"Nemate ovdje više što raditi, morate odmah napustiti ovo mjesto", rekli su redovnicima pobunjenici ultraradikalne sunitske skupine koji od lipnja kontroliraju Mosul, prenio je jedan redovnik.

Po njegovim riječima, redovnici su zamolili da mogu zadržati neke relikvije iz samostana ali su im džihadisti naredili da pješice napuste samostan i nisu ništa mogli uzeti sa sobom.

Postavili ultimatum kršćanskoj manjini

Kršćanski stanovnici u tom gradu rekli su da su redovnici pješačili nekoliko kilometara kada su naišli na kurdske borce Pešmerge koji su ih doveli u Qaraqosh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Asirski redovnici su rekli da je iz Mar Behnama otjerano pet redovnika. Kršćani s tog područja kažu da je taj samostan, u kojemu je navodno bilo devet redovnika, jedan od najstarijih i najpoznatijih u Iraku.

IS je u petak postavio ultimatum kršćanskoj manjini dajući joj nekoliko minuta da napusti Mosul.

Nešto ranije su pozvali kršćane tog drugog po veličini iračkog grada da se "obrate na islam i plate poseban porez ili da napuste grad", inače će biti smaknuti.

Kaldejski patrijarh Louis Sako je ocijenio da je u Mosulu do početka ofenzive IS-a bilo 35.000 kršćana. Gotovo svi su napustili grad prije isteka ultimatuma, rekao je.

U Iraku je prije američke invazije 2003. živjelo više od milijun kršćana, među kojima više od 600.000 u Bagdadu, 60.000 u Mosulu ali i u naftom bogatom Kirkuku i u Basri, na jugu.

Danas ih nema više od 400.000 na čitavom teritoriju Iraka, od čega je polovica u pokrajini Ninivi, koje je Mosul glavni grad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara