Irački premijer proglasio amnestiju za pobunjenike: U novim sukobima najmanje 45 mrtvih

Irački premijer proglasio amnestiju za pobunjenike: U novim sukobima najmanje 45 mrtvih

Foto: FAH

IRAČKI premijer Nuri al-Maliki proglasio je u srijedu amnestiju za sve osobe koje su sudjelovale u djelima protiv države, ponudivši ruku pomirenja sunitskim pobunjenicima koji su ugrozili opstanak zemlje.

Maliki je obećao amnestiju svim osobama "upletenim u djela protiv države" koje su se "povratile razumu", osim ubojicama, nadajući se da će na taj način oslabiti pobunjeničku koaliciju koju predvode džihadisti Islamske Države, koji su u nedjelju na osvojenim područjima Sirije i Iraka proglasili kalifat.

Amnestija je objavljena u svjetlu trajne političke paralize u zemlji, koju jako dobro ilustrira prva neuspjela sjednica iračkog parlamenta održana u utorak, na kojoj je trebao biti pokrenut proces formiranja vlade.

Unatoč velikim ulozima, irački političari ponovno su dokazali koliko su duboke njihove podjele, a sjednica parlamenta odgođena je za tjedan dana zbog nesloge i manjka kvoruma.

SAD: Hitno formirajte novu vladu jer je u igri sudbina Iraka

Zastupnici izabrani 30. travnja trebali su, sukladno ustavu, izabrati predsjednika parlamenta. Potom u roku od 30 dana trebaju imenovati predsjednika države, a on u roku 15 dana treba odrediti novog premijera, koji za 30 dana mora oformiti vladu.

Prema zakonima donesenima nakon američke invazije 2003., iračko vodstvo mora u vladu uključiti predstavnike triju glavnih etničkih skupina pa predsjednik parlamenta mora biti sunit, premijer šijit, a predsjednik države Kurd.

Malikijeva koalicija osvojila je najviše mjesta na parlamentarnim izborima u travnju, 92 od 328, no uz oporbu protive mu se i dva vodeća šijitska bloka koje vode utjecajni klerik Moktada al-Sadr i Amar al-Hakim. Maliki je na vlasti od 2006.

SAD je ponovno pozvao iračke čelnike da hitno formiraju novu vladu, upozoravajući ih da vrijeme radi protiv njih. "U igri je sudbina Iraka", rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iračka vojska pokrenula je u nedjelju veliku protuofenzivu kako bi oslobodila Tikrit, no za sada nema većih rezultata.

Džihadistička ofenziva pojačala je i separatističke težnje Kurda, čiji se predsjednik Masud Barzani u utorak zauzeo za organiziranje referenduma o neovisnosti.

Oko 45 mrtvih u sukobu iračkih snaga i klerikovih pristaša

Četrdeset i pet ljudi ubijeno je u srijedu u sukobima iračkih snaga sigurnosti i sljedbenika radikalnog klerika u svetom šijitskom gradu Kerbali, objavili su sigurnosni izvori ukazujući na podjele među šijitskim frakcijama u vrijeme dok bjesni sunitska pobuna.

Sukobi su izbili kada su vojnici i policajci u utorak oko ponoći u Kerbali pokušali uhititi šijitskog klerika Mahmouda al-Sarkhia.

On se zajedno sa svojim sljedbenicima ranije sukobljavao s američkim snagama, iračkim vojnicima i pristašama velikog ajatolaha Alija al-Sistanija, najcjenjenijeg šijitskog klerika u Iraku.

Snage sigurnosti objavile su da su otišle uhititi Sarkhija nakon što su njegovi sljedbenici počeli blokirati ceste i podizati barikade oko njegove četvrti u svetom šijitskom gradu u kojoj se nalazi grob imama Huseina na koji svake godine hodočaste milijuni šijita.

Sarkhi je ranije ovoga tjedna na svojoj internetskoj stranici objavio posmo u kojem kritizira Sistanijevu uredbu Iračanima da se priključe iračkim snagama sigurnosti u borbi protiv sunitskim militanata.

Policajci i vojnici su uz potporu helikoptera okružili Sarkhijevu kuću, ali im ulazak nisu dopustili njegovi pristaše, rekli su izvori dodajući da su pritom ubijena ppetorica policajaca i oko 40 klerikovih sljedbenika.

Kada su vojnici nakon šestosatne borbe ušli u kuću otkrili su da je Sarkhi tijekom borbi pobjegao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara