Država Kerumu dala vrijednu nekretninu i 33,5 milijuna kuna dionica, dobili zgradu koja zjapi prazna

Država Kerumu dala vrijednu nekretninu i 33,5 milijuna kuna dionica, dobili zgradu koja zjapi prazna

Foto: Index

ŽELJKO KERUM ponovno se aktivirao! Počeli su radovi na Periski, objektu koji je prije 10 godina dobio u ruke u trampi sa Ministarstvom pravosuđa. Kerum misli napraviti hotel, a ako netko već sada želi, može kupiti objekt za - šest milijuna eura. Poziv je Kerum objavio u Slobodnoj Dalmaciji.

Periska je u samom središtu grada na top lokaciji, a Kerum je za vrijeme mandata u Banovini skucao i par milijuna gradskih sredstava za uređenje križanja pred samim objektom. To je isto ono križanje na kojem je nedavno usnimljen kako Mercedesom gazi dva pješačka prijelaza i jedan pješački otok.

Standa ista kao što je bila i prije 10 godina

Zanimljivo bi svakako bilo pogledati što je u međuvremenu napravilo Ministarstvo pravosuđa, koje je 2005. godine zamijenilo Perisku za Standu, bivšu robnu kuću, i to sa nakanom da u njoj urede Općinski sud u Splitu. Nećete vjerovati, ali nisu napravili ništa. Što je najgore, sudeći po izjavama ministra pravosuđa Orsata Miljenića, ni ne misle ništa napraviti, jer je zgrada, kaže ministar, neuvjetna, pa su se lani razmišljali Standu predati Gradu Splitu - za muzej?! Standa je ista kao što je bila i prije 10 godina, a sud broji već šestu godinu u podstanarstvu na Dračevcu, bliže Solinu, nego Splitu.

Kerumu smo morali podmiriti razliku od 3,9 milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa nam je odgovorilo kako je prilikom zamjene utvrđena potreba da se Kerumu još dodatno plati prilikom zamjene nekretnina. Prijeboj je realiziran u 2006. godini na način da su razliku u procijenjenoj vrijednosti od 3,9 milijuna eura anulirali prijenosom prava na dionice u nominalnom iznosu od 33,56 milijuna kuna, čija je tržišna vrijednost prema informacijama Varaždinske burze, iznosila 86,5 posto nominalne vrijednosti.

Kerum je, dakle, dobio Perisku, koju sada prodaje za 6 milijuna eura, podmirena mu je i razlika u vrijednosti nekretnina od 3,9 milijuna eura, a nešto je sigurno i u međuvremenu dobio od najma poslovnog prostora. S druge strane, država, odnosno, Ministarstvo pravosuđa u posjedu ima objekt s kojim zapravo ne znaju što napraviti. Sud Standa, vrlo je izvjesno, nikada neće postati, što se zapravo moglo znati i prije same trampe s Kerumom. Naime, nasljednici autora protive se izmjeni fasade zgrade, koja nema prozore, ispod građevine nalazi se usjek pruge, što onemogućava bilo kakav ozbiljniji zahvat. Bivša ministrica Vesna Škare Ožbolt, koja je obavila zamjenu, i dalje je, međutim, uvjerena da je zgrada bila kao pogođena za sud, samo što njeni nasljednici to, eto, nisu prepoznali.

DORH poticao na sklapanje ugovora sa Kerumom!

Za bolje razumijevanje okolnosti ove trampe svakako je značajno da je i Državno odvjetništvo požurivalo sklapanje posla sa Kerumom. U posjedu smo dopisa tadašnje županijske državne odvjetnice Inke Jurišić ministrici Škare Ožbolt iz 2005. godine u kojem šefica splitskog tužilaštva navodi kako je to najbolje rješenje i kako bi se time "u cijelosti i trajno riješilo pitanje odgovarajućeg radnog prostora državnog odvjetništva i drugih pravosudnih tijela, kao višegodišnji problem i omogućili odgovarajući radni uvjeti..., stoga očekujemo od vas i molimo da i dalje poduzimate sve što ste u mogućnosti u okviru vaših ovlasti da se ovaj način rješavanja smještaja pravosudnih tijela u Splitu realizira što prije".

Dakle, Državno odvjetništvo ne samo da nije objektivno i profesionalno sagledalo sve posljedice sklapanja štetnog ugovora sa Kerumom, oni su još i požurivali, odnosno, poticali na ovaj pravni posao, koji je doveo do višemilijunske štete u državnoj blagajni. Pitali smo i DORH što oni kažu na ovo? Naime, u situaciji kada se Sanaderu sudi za preplaćenu Planinsku, činilo nam se sasvim u redu postaviti pitanje što onda sa zgradom koja nije preplaćena, nego je kupljena, premda nikada nije dovedena svrsi ili komercijalizirana na bilo kakav način. Sasvim u skladu sa očekivanjem, u DORH-u se prave nevješti i upućuju nas na Ministarstvo pravosuđa jer da oni raspolažu imovinom. Dopis bivše šefice splitskog tužilaštva, a danas zamjenice glavnog državnog odvjetnika, također su dobili i nisu imali potrebe očitovati se na isto.

Sasvim je jasno da se od DORH-a ne može očekivati da istražuju sami sebe, a kako drugih institucija u Hrvatskoj za takav posao nema, jasno je i da afera Standa nikada neće biti procesuirana premda se evidentno radi o popriličnoj šteti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara