Država bez svog člana NO-a Brodosplita: Nitko ne nadzire kako Debeljak troši milijune kuna subvencija!

Foto: Index

DRŽAVA i dalje nije postavila svog predstavnika u Nadzornom odboru Brodosplita pa tako još uvijek nitko ne kontrolira kako gazda Tomislav Debeljak troši milijune kuna subvencija. Ministarstvo gospodarstva predložilo je zamjenu za odbjeglog Ruđera Friganovića, direktora Hrvatske brodogradnje, koji se pokupio bez obrazloženja iz Nadzornog odbora splitskog škvera, ali se Upravno vijeće CERP-a još nije sastalo i odlučilo o postavljanju njegove zamjene. Kada će, ne zna se. Na Indexov upit odgovorili su "uskoro". Što to znači, nije najjasnije.

CERP: Hrvatska brodogradnja nadležna je za praćenje Brodosplita

"Sukladno članku 32. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH Upravno vijeće CERP-a na inicijativu nadležnog ministarstva predlaže skupštinama društava članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama koje nisu proglašene od strateškog i posebnog interesa za RH. Slijedom navedenog, CERP je u kolovozu zaprimio prijedlog Ministarstva gospodarstva za člana NO u trgovačkom društvu Brodosplit te se u narednim danim očekuje skoro održavanje sjednice Upravnog vijeća CERP-a, čiji će članovi donijeti Odluku temeljem prijedloga nadležnog ministarstva, nakon čega će CERP poduzeti sve potrebite radnje kako bi se član NO ispred RH imenovao i upisao na trgovačkom sudu. S tim u svezi napominjemo da sukladno Ugovoru o prodaji i prijenosu dionica trgovačkog društva BIS d.d. Split, sklopljenom 28. veljače 2013. godine, Hrvatska brodogradnja Jadranbrod d.d. nadležna je za praćenje programa restrukturiranja i ugovora o čemu nadležnim tijelima podnosi redovna izvješća", stoji u odgovoru CERP-a.

Friganovića bi u NO-u Brodosplita inače trebao naslijediti Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva. Zanimljivo je da su u Ministarstvu tajili taj podatak i tek su nakon višekratnih upita Indexa otkrili tko će umjesto Friganovića u ime države nadzirati rad škvera koji u pet godina dobija milijardu i pol kuna subvencija iz državne riznice. Nejasno je ostalo čemu tolika tajnovitost. U ministarstvu su se opravdali kako nisu htjeli otkriti ime Friganovićevog nasljednika dok ne završe sve formalnosti oko njegovog imenovanja.

Friganović pobjegao od odgovornosti, ali zadržao direktorsku plaću?!

Isto tako, javnosti nisu poznati ni razlozi zbog kojih je Friganović, inače, direktor Hrvatske brodogradnje, dao ostavku na mjesto u Nadzornom odboru Brodosplita. Index je tražio odgovor od Ministarstva gospodarstva, no uputili su nas na Friganovića, do kojeg se ne može doći. Direktora Hrvatske brodogradnje tražili smo i ranije tijekom godine da nam obrazloži zbog čega je došlo do problema sa raskidom ugovora za gradnju heavy liftera za nizozemski Jumbo Shipping. Pitali smo kontakt ministra Ivana Vrdoljaka, koji nam je kazao da ga neće dati i da će razmisliti hoće li se više uopće javljati na Indexove pozive.

Htjeli smo doznati razloge Friganovićeve ostavke jer je ostalo nejasno kako može napustiti svoju dužnost, ali i dalje zadržati direktorsku plaću u Hrvatskoj brodogradnji, koja je zadužena za kontrolu ugovora sklopljenog između države i Debeljaka. Tim više, jer Friganović je u doba HDZ-ove vlasti i ministra Đure Popijača bio tajnik Ministarstva gospodarstva za brodogradnju te je kao takav bio glavni operativac u ime države za provođenje postupka privatizacije Brodosplita. 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara