Državni udar u Burundiju: Vojnici "otpustili" predsjednika države

Državni udar u Burundiju: Vojnici "otpustili" predsjednika države

Screenshot: YouTube

GENERAL burundske vojske objavio je u srijedu da su visoki časnici "otpustili" predsjednika države Pierrea Nkurunzizu zbog čije odluke da pokuša izboriti i treći mandat već tjednima traju neredi, javio je u srijedu BBC.

General bojnik Godefroid Niyombareh rekao je i da zemljom upravlja odbor nacionalnog spasa, ali BBC javlja kako još nije jasno koliku potporu on uživa među časnicima.

U radijskome obraćanju Niyombareh je rekao: "Mase su odlučile uzeti u svoje ruke sudbinu nacije i popraviti neustavno stanje u koje je burundi gurnut. Mase se žestoko protive trećem mandatu predsjednika Nkurunzize. Predsjednik Pierre Nkurunziza razriješen je dužnosti. Vlast je svrgnuta", rekao je.

Prosvjednici slave pad predsjednika

Jedan je očevidac za BBC rekao kako je gomila koja je dosad prosvjedovala protiv predsjednika počela slaviti njegov pad.

Predsjednik Nkurunziza koji ne pristaje odgoditi lipanjske izbore, trenutačno je u Tanzaniji i ondje s drugim istočnoafričkim čelnicima razgovara o burundskoj krizi, a njegov je pomoćnik priče o puču odbacio kao "šalu".

General Niyombareh novinarima je u vojnoj bazi pročitao izjavu u kojoj kaže kako ne priznaje državno vodstvo jer predsjednik pokušajem da osigura i treći mandat krši ustav.

Državna televizija pod opsadom

U glavnome gradu Bujumburi vojnici su opkolili zgradu državne televizije.

Odbor nacionalnog spasa generala Niyombareha sastoji se od najmanje petorice drugih vojnih i policijskih generala, a general je u na radiju najavio kako je misija toga odbora "obnova nacionalnog jedinstva i miran i pošten nastavak izbornog procesa.

Neredi su počeli 26. travnja i dosad su odnijeli najmanje 20 života, a zadnjih su tjedana iz zemlje pobjegli deseci tisuća Burundaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara