Državni zavod za statistiku: Naši podaci o industrijskom rastu su točni i pouzdani

Screenshot: Dzs.hr

DRŽAVNI zavod za statistiku reagirao je na članak koji je na Indexu u ponedjeljak objavljen pod naslovom "Ovako ne može dalje: HNB i Ekonomski institut izračunali da industrija raste, a Državni zavod za statistiku da pada". Reakciju DZS-a objavljujemo u cijelosti:

"U navedenom članku navodi se nekoliko netočnosti iz čega se krivo tumači i objavljena stope rasta indeksa industrijske proizvodnje za veljaču 2013. godine.

Državni zavod za statistiku je u ožujku 2013. objavio točan podatak o indeksu obujma industrijske proizvodnje za veljaču 2013. u Priopćenju 2.1.3./2. Indeks obujma industrijske proizvodnje te indeksi zaliha, zaposlenih osoba i proizvodnosti rada.

Da bi otklonili bilo kakve sumnje u točnost objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku o indeksu industrijske proizvodnje za veljaču 2013., prilažemo Eurostatov izvještaj o usklađenosti od 19. travnja 2013. koji potvrđuje da su podaci DZS-a o indeksu industrijske proizvodnje potpuno usklađeni s konceptima, definicijama, metodama i metodologijom koje propisuje Eurostat te u skladu s tim točni i pouzdani. Indeks industrijske proizvodnje DZS-a Eurostat je ocijenio najvećom ocjenom.

Desezoniranje indeksa obujma industrijske proizvodnje DZS provodi prema striktnim pravilima ESS (European Statistical System) smjernicama o desezoniranju (prijevod dostupan na stranicama: www.dzs.hr), Prema navedenim smjernicama temelji se i desezoniranje EU agregata indeksa industrijske proizvodnje koje radi Eurostat za sve države članice. Od 1. srpnja 2013. u EU agregate uključit će se i podaci DZS-a, čime se potvrđuje pouzdanost i točnost podataka koje objavljuje DZS.

Kvalitetu i pouzdanost desezoniranih indeksa industrijske proizvodnje, u skladu sa spomenutim ESS smjernicama o desezoniranju, ocjenjuje Eurostat prije objave rezultata zemalja članica EU. Eurostat je započeo s objavom indeksa industrijske proizvodnje za Republiku Hrvatsku u svom priopćenju (Eurostat News releases) br. 39/2013. od 13. ožujka 2013. (dostupan na stranicama Eurostata http://ec.europa.eu/eurostat), izvršivši prethodnu provjeru kvalitete i pouzdanosti indeksa industrijske proizvodnje DZS-a za siječanj i veljaču 2013. (objavljeno u Priopćenju  Eurostata br. 57/2013. od 12. travnja 2013.). Naime, prema politici objave, Eurostat objavljuje samo pouzdane podatke provjerene kvalitete. To znači da su objavljeni podaci o indeksu obujma industrijske proizvodnje za veljaču 2013. u potpunosti točni. Eurostat će nastaviti kontinuirano vršiti kontrolu kvalitete i pouzdanosti vremenskih serija nakon svake dostave mjesečnih indeksa (kalendarski prilagođenih, desezoniranih i trenda).

Indeksi obujma industrijske proizvodnje koje proizvodi i objavljuje DZS u potpunosti su usklađeni s Uredbom Vijeća EU-a o kratkoročnim statistikama (Short-Term Statistics), br. 1165/98 i njezinim izmjenama i dopunama. Prezentacija i tumačenje indeksa industrijske proizvodnje usklađena je s konceptom Eurostata, a metoda desezoniranja vremenskih serija indeksa obujma industrijske proizvodnje, koja uključuje posebne kalendarski prilagođene serije, desezonirane serije i trend, usklađena je sa zahtjevima Eurostata, što se tiče pokazatelja, dužine serija, rokova dostave i korištene metode. Vremenske serije indeksa obujma industrijske proizvodnje za koje DZS vrši desezoniranje metodom TRAMO-SEATS u sučelju DEMETRA počinju indeksom za mjesec siječanj 1998., a završavaju tekućim mjesecom 2013. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razlika u objavljenim podacima indeksa obujma industrijske proizvodnje proizlazi iz različitih metoda desezoniranja koje primjenjuju DZS, HNB i EIZG. Međutim, jedino je metoda desezoniranja TRAMO-SEATS (sučelje DEMETRA) ona metoda koja je u usklađena s preporukama EU za indeks industrijske proizvodnje. U praksi većine država članica EU-a (njih 20) koristi se TRAMO-SEATS metoda u sučelju DEMETRA kao službena metoda za desezoniranje indeksa industrijske proizvodnje.

Državni zavod za statistiku kontinuirano primjenjuje postupak desezoniranja indeksa industrijske proizvodnje od 1999. godine, najprije uporabom metode ARIMA X-11, a zatim ARIMA X-12. Temeljem preporuka Eurostata i stranih konzultanata, odabrano je sučelje DEMETRA, metoda TRAMO SEATS, najprije za indeks industrijske proizvodnje od 2004. Od 2009. godine TRAMO-SEATS metoda uvedena je kao službena metoda za desezoniranja svih kratkoročnih pokazatelja kako bi se eliminirali problemi pojave različito desezoniranih serija i kako bi se uskladila metoda desezoniranja s Eurostatom.

Želimo posebno istaknuti činjenicu da kvalitetu, točnost, pouzdanost i usklađenost podataka Državnog zavoda za statistiku ocjenjuje Eurostat kao stručno tijelo Europske komisije nadležno za službenu statistiku zemalja članica EU-a . U ovome slučaju, kao što je prethodno navedeno, Eurostatova verifikacija potvrđuje točnost podataka.

Autor članka u kojem se propituje točnost i kvaliteta podataka koje proizvodi DZS kao i stručnost njegovih djelatnika, sam nema stručnu, znanstvenu i profesionalnu kompetentnost u području indeksa industrijske proizvodnje da bi mogao biti mjerodavan za davanje ocjena.

S obzirom na netočne navode, molimo da sukladno odredbama Zakona o medijima ovo reagiranje u cijelosti objavite. 


S poštovanjem,

RAVNATELJ

doc. dr. sc. Ivan Kovač".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara