Dvije trećine Izraelaca protiv dogovora s Iranom

Dvije trećine Izraelaca protiv dogovora s Iranom

Foto: Guliver Image / Getty Images

BLIZU dvije trećine židovskog stanovništva Izraela se protivi planu dogovora o nuklearnom pitanju o kojem razgovaraju Iran i velike sile, prema ispitivanju objavljenom u petak.

Na pitanje "Treba li Izrael podržati ili se protiviti dogovoru s Iranom?" 65,5 posto ispitanih je odgovorilo da mu se treba usprotiviti, 16,2 posto ga podržava, a ostali su neopredijeljeni.

Ispitivanje također ukazuje da je većina od 52,4 posto izraelskih Židova sklona izraelskom napadu na nuklearna postrojenja u slučaju lošeg dogovora i ako Iran nastavi svoj nuklearni program, dok se 26,8 posto ispitanih protivi takvom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Velika većina (68,8 posto) drži da je izraelska vojska u stanju sama pokrenuti napad na Iran. Ta anketa objavljena u dnevnom listu Izrael Hayom provedena je na uzorku 500 osoba među židovskim stanovništvom, iz kojeg su isključeni izraelski Arapi (20 posto).

Netanyahu se zalaže za pooštrenje međunarodnih sankcija

Izrael se sukobio sa SAD-om u pogledu plana dogovora o kojem pregovara skupina 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka). Premijer Benjamin Netanyahu se zalaže za pooštrenje međunarodnih sankcija Iranu, dok je američki predsjednik Barack Obama sklon pregovorima popraćenim ublaženjem sankcija.

Izraelski ministar gospodarstva Naftali Bennett, koji se nalazi u posjetu Washingtonu, optužio je u četvrtak Sjedinjene Države za se igraju sa sigurnošću Izraela.

Bennetta, čelnika nacionalističke vjerske stranke Židovski dom Benjamin Netanyahu je poslao u SAD da lobira u američkom kongresu koji je nesklon diplomatskom rješenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara