Dvojezične ploče razbijene i u Udbini: "Bacaju hrvatski Ustav i zakone u blato međuetničke netolerancije"

Foto: Likaplus.hr

NA ZGRADI općine u Udbini noćas su razbijene tri ploče pisane na latinici i ćirilici, a sa zgrade Kulturno-informativnog centra je skinuta i ukradena dvojezična ploča te policija provodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja.

Ploče s dvojezičnim natpisima postavljene su u ožujku ove godine jednoglasnom odlukom vijećnika. Za tu su odluku, rečeno je u općinskoj vlasti, svoj glas dali vijećnici SDSS, HDZ-a, SDP-a i HSS-a.

Osudili čin

HDZ-ov načelnik općine Udbina Ivan Pešut osudio je jutros nasilni čin razbijanja ploča te istaknuo da će lokalna vlast bez obzira na taj događaj i dalje raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa i na primjeni europskih standarda, a predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je da su pojedini politički centri u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama. Pri tome je ustvrdio da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija.

"Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama", kazao je Pupovac u izjavi za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Snage su to koje samo dva ili tri mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele poništiti dosegnuto. Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina", izjavio je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji smatra da smo upravo zbog takvih čekali u čekaonici Europe 12 godina.

Pojedinci u službi realizacije političkih programa

Na pitanje o kojoj to instituciji uz pojedine političke stranke govori, Pupovac je rekao da su to "pojedinci iz Katoličke crkve koji su ušli u spregu s pojedinim političkim grupacijama, te su se stavili u službu realizacije političkih programa tih grupacija“.

Udbinski načelnik Ivan Pešut u priopćenju za javnost osudio je razbijanje dvojezičnih ploča i istaknuo kako vjeruje da će institucije odraditi svoj posao i pronaći počinitelja.

"Mi kao institucija poštivali smo zakonske odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odluku Općinskog vijeća i bez obzira na ovaj događaj i dalje ćemo raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa, na primjeni europskih standarda te razvoju općine za dobrobit svih građana", navodi se u priopćenju načelnika Pešuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara