EU: Očekivana i poželjna ostavka Ciprasa neće utjecati na program pomoći

EU: Očekivana i poželjna ostavka Ciprasa neće utjecati na program pomoći

Foto: Hina

VISOKI dužnosnik Europske unije kazao je u petak kako prijevremeni grčki izbori neće utjecati na program pomoći koji je Europska unija odobrila Grčkoj nekoliko sati prije nego što je grčki premijer Aleksis Cipras podnio ostavku.

Upitan hoće li izbori promijeniti brojke dogovorene programom pomoći vođa europske radne skupine koja priprema odluke za sastanke ministara financija eurozone Thomas Wieser kazao je za austrijski ORF: "Ne... ovo je zapravo bio očekivani potez i za mnoge poželjan potez kako bi se dobio jasniji sastav grčke vlade... u listopadu imamo sastanak o mogućem ublažavanju duga i nakon (izbora 20. rujna) nadamo se daljnjem uspjehu programa."

> Cipras podnio ostavku: "Osjećam moralnu i političku odgovornost, vaš glas će odlučiti"


Grčki premijer u četvrtak je dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje ali je morao popustiti.

U potrazi za većinom

Cipras je predao svoju ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore.

Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. rujna dok Cipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syriza i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010.

Grčki mediji prenose da će se vođa glavne grčke oporbene stranke Vangelis Meimarakis u petak sastati s predsjednikom države kako bi dobio mandat za formiranje vlade. Raspored snaga u grčkom parlamentu takav je da su mali izgledi Nove demokracije da sastavi vladu, što znači da su prijevremeni izbori logični ishod Ciprasove ostavke.

Niti EK nije zabrinut grčkim izborima

Niti Europska komisija nije zabrinuta odlukom o održavanju prijevremenih izbora u Grčkoj, objavila je njezina glasnogovornica.

"Vlada je donijela odluku o provedbi reformi, a parlament to potvrdio. Reforme se sada mogu provesti neovisno o izborima", rekla je Annika Breidthardt.

Odluka o prijevremenim izborima nije bila iznenađenje za Komisiju jer je grčki premijer Aleksis Cipras kontaktirao predsjednika EK Jeana Claudea Junckera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara