EU: Srbija može računati na milijardu eura pomoći, za BiH pristup fondovima kompliciran

Foto: FAH

SRBIJA može računati na milijardu eura godišnje iz Europskog fonda solidarnosti radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, rekla je povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

"Srbiji su kao zemlji kandidatkinji dostupna sredstva iz Fonda europske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje", priopćila je Georgieva na konferenciji za medije u Brusselu.

Radi se o fondu koji je pokrenut nakon teških poplava u centralnoj Europi prošlog desetljeća, a uvjet je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto BDP-a pogođene zemlje.

"Pored toga, povejerenik za proširenje Štefan Fuele traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova", rekla je Georgieva.

"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je kompliciraniji", rekla je Georgieva te dodala da će se za BIH potražiti drugi mehanizmi pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Georgieva je naglasila da su u BIH i Srbiju poslane pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

"To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije", rekla je Georgieva te dodala da je telefonski razgovarala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Georgieva je rekla da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može računati i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

Audio snimku konferencije za medije poslušajte OVDJE.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara