EU nam prvi novac "poklanja" za indiskretan, ugodan i turistima privlačan KAquarium

Foto: Wikipedija

FOND ZA regionalni razvoj EU odobrio je financiranje gradnje velike turističke atrakcije u Karlovcu - 36,7 milijuna kuna vrijednog akvarija slatkovodnih riba i muzeja rijeka, što bi trebali biti i prvi novci iz strukturnih fondova Unije koji će doći u Hrvatsku, istaknula je jutros zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković.

Na konferenciji za novinare uz obalu rijeke Korane, Kolaković je najavila kako će narednog tjedna biti objavljen natječaj javne nabave za izvedbeni projekt, a u veljači i natječaj za gradnju i opremanje. U travnju trebaju početi prva rušenja i potom gradnja na prostoru sagrađenog, a nikada dovršenog autokampa na desnoj obali Korane, koji se nalazi uz karlovački Sportsko rekreacijski centar.

KAquarium

KAquarium je dio projekata iz strateškog unaprjeđenja turizma i gospodarstva, jer se istovremeno radi i na nekoliko drugih projekata vezanih na rijeke i slatkovodno ribnjičarstvo te uzgoj i preradu ribe, sve za, kako je rekla, gospodarki razvoj Karlovca i posebno ruralnih prostora.

Direktor županijske Razvojne agencije "Karla" Viktor Šegrt je put do dobivanja bespovratnih sredstava za ovaj projekt nazvao oglednim primjerom kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. "Projekti u strukturnim fondovima EU imaju šanse samo ako se uklapaju u sve strategije, od onih najnižeg reda, preko županijskih, nacionalnih i onih europskih", poručio je.

Ministarstvo regionalnog razvoja uložilo je u izradu dokumentacije oko 1,5 milijuna kuna, a rezultat toga je privlačenje 36,2 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava (98,72 posto), dok će razliku do ukupnog iznosa od 36,9 milijuna kuna podmiriti Grad Karlovac.

Indiskretna arhitektura

Marina Grčić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU fondove i investicije, rekla je da je rok za gradnju ovih dana počeo teći te da KAquarium prve goste treba primiti do 29. rujna 2016. godine, i to 12.000 posjetitelja u prvih godinu dana, a broj bi potom u narednih 15 godina trebao postupno rasti. Oni će moći razgledati deset velikih bazena od po 25 prostornih metara i niza manjih bazena sa svim bogatstvom života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke svih 150 živućih slatkovodnih ribljih vrsta Europe, od čega 40-tak endemskih.

Zgrade su projektirane kao betonske školjke u koje je umetnut cjeli sustav akvarija, crpki i filtera. Arhitektica Romana Ilić, iz projektnog ureda studio 3LHD, rekla je da su zgrade KAquariuma potpuno uklopljene u okoliš, krovovi su zeleni, kosi, pa granica između gradnje i okoliša nije jasno definirana, jer je objekt u dijelu grada uz obalu gdje nema nikakve druge gradnje i svaka bi drugačija gradnja bila invanzivna.

Ugodna atmosfera

Sve je projektirano kao tri ozelenjena brežuljka, a tzv. zeleni trg može primiti velik broj grupa koje mogu tu boraviti do ulaska u akvarijski prostor. U tom će prostoru, pak, biti mirna atmosfera, lagani prolaz s najviše 300 gostiju istovremeno - uz bazenski kompleks, multimedijske i izložbene dvorane, konferencijski prostor i suvenirnicu. Vani će biti akvapark, prostor za radionice o autohtonom bilju te za rekreaciju.

Djelatnost akvarija spada u zoološke vrtove te je novinare zanimalo mogu li endemske vrste biti tako tretirane i preživjeti u zatočeništvu. Dražen Orajić iz Hrvatskog veterinarskog instituta, koji je uključen u projektiranje, rekao je da mogu i da se sve radi po propisima i po pravilima Ministarstva zaštite okoliša te u suradnji s Prirodoslovno matematičkim fakultetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara