EU pokreće vojnu operaciju protiv krijumčara ljudima u Sredozemlju

EU pokreće vojnu operaciju protiv krijumčara ljudima u Sredozemlju

Foto: FAH

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica EU-a dali su u ponedjeljak u Bruxellesu zeleno svjetlo za pomorsku operaciju protiv kriminalnih skupina u Sredozemlju koje prebacuju migrante u Europu, ali će za oštriji nastup prema njima trebati odobrenje Vijeća sigurnosti.

"Prihvaćen je koncept u četiri točke. Prva točka se odnosi na prikupljanje podataka i praćenje brodova, kojima se krijumčari služe za prijevoz ljudi i to je moguće bez odluke Vijeća sigurnosti", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ova odluka znači da sada mogu početi pripreme za operaciju, koja će se moći početi provoditi u lipnju.

"Sada počinju pripreme. Nadam se da će sve biti spremno za operaciju od lipnja", izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Operacija pod imenom "EUNAFOR Mediterranean" imat će sjedište u Rimu, a za zapovjednika te vojne operacije imenovan je talijanski kontra-admiral Enrico Credendino.

Odluka je donesena na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da bi Vijeće sigurnosti moglo dati suglasnost krajem ovoga tjedna.

Nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a vojna operacija bi mogla početi sa sljedećim fazama djelovanja, što uključuje potragu, zapljenu i uništavanje krijumčarskih brodova na temelju međunarodnog prava i uz partnerstvo s libijskim vlastima.

Pusić: Hrvatska u tome neće sudjelovati

Ministrica Pusić je rekla da na sastanku nije bilo riječi o prijedlogu Komisije da se uvedu kvote za razmještanje tražitelja azila i izbjeglica po zemljama članicama u skladu s njihovim mogućnostima.

"O tome ionako neće odlučivati ministri vanjskih poslova jer je to u nadležnosti ministara unutarnjih poslova", rekla je Pusić, dodajući da je ipak iz prvih reakcija vidljivo da taj prijedlog neće dobiti potporu zemalja članica.

Pusić je za RTL izjavila kako Hrvatska nema način sudjelovati u operaciji uništavanja brodova koje koriste šverceri ljudima.

"To nije nešto u čemu Hrvatska sada ima namjeru sudjelovati, ali nije jasan ni koji način će se ti brodovi onesposobljavati", rekla je Pusić.

"Ono što se temeljem današnje odluke može raditi je to da države članice EU kroz svoje projekte ili način kontrole na Mediteranu mogu evidentirati brodove koji prevoze, odnosno švercaju ljude, ali ne mogu ih niti zaplijeniti. Mogu se ukrcavati na te brodove samo pod uvjetom da zemlja pod čijom zastavom taj brod plovi da dopuštenje. To je najčešće libijska zastava. Nije sigurno kada bi se ta odluka mogla donijeti", kaže Pusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara