EU pomaže Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji zbog šteta nastalih poplavama

EU pomaže Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji zbog šteta nastalih poplavama

Foto: Dragan Matić / Cropix

POVJERENIK Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn danas je najavio da će se iz Fonda solidarnosti EU-a dodijeliti paket pomoći od više od 14,6 milijuna eura kao odgovor na ozbiljne poplave koje su u listopadu i studenome prošle godine pogodile Sloveniju te susjedne zemlje, Austriju i Hrvatsku, koje su pretrpjele manju štetu te će im se dodijeliti dio sredstava za financiranje hitnih mjera nakon katastrofe.

"Predloženim iznosom potpore žele se nadoknaditi sredstva koja su te zemlje morale izdvojiti za ponovnu uspostavu infrastrukture i poduzimanje hitnih mjera. Tim će se regijama tako pomoći da ponovno stanu na noge. Komisija predlaže izmjenu proračuna kako bi Vijeće i Parlament mogli osigurati sredstva za smanjenje negativnog učinka na slovensko gospodarstvo i susjedne zemlje", istaknuo je povjerenik Hahn, koji je nadležan i za Fond solidarnosti EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je priopćeno iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, zbog obilnih padalina u jesen 2012. rijeke na tom području izlile su se iz korita i poplavile šire područje sjeverne Slovenije te dijelove državnog područja Hrvatske. U Austriji je posebice bilo pogođeno mjesto Lavamünd na rijeci Lavant. Analizama Komisije utvrđeno je da su poplave u sve tri zemlje posljedica iste vremenske nepogode. Tako se sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a mogu mobilizirati ne samo za veliku katastrofu u Sloveniji već iznimno i za pogođene susjedne zemlje.

U skladu s pravilima Fonda solidarnosti Komisija predlaže da se trima zemljama odobri potpora od ukupno 14,6 milijuna eura, od čega je 14,08 milijuna eura namijenjeno Sloveniji, 286.587 eura Hrvatskoj i 240.000 eura Austriji.

Ovim će se sredstvima EU-a pomoći financiranje troškova hitnih mjera koje su nacionalne vlasti poduzele u svakoj od tri pogođene zemlje: ponovna izgradnja cesta i infrastruktura za vodoopskrbu, zbrinjavanje otpada i električnu energiju, osiguravanje privremenog smještaja i službi za spašavanje te čišćenje područja pogođenih katastrofom. Sredstva se ne smiju koristiti za naknadu štete nastale na privatnom vlasništvu.

Fond solidarnosti EU-a uspostavljen je nakon poplava koje su u ljeto 2002. pogodile srednju Europu. Njime se državama članicama i zemljama pristupnicama pogođenima prirodnim katastrofama velikih razmjera odobrava financijska pomoć od najviše milijardu eura godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara