Egipat podigao spasilačku operaciju na najvišu razinu: Tomislavove otmičare love Apache helikopteri

Egipat podigao spasilačku operaciju na najvišu razinu: Tomislavove otmičare love Apache helikopteri

Screenshot: SITE/YouTube

EGIPATSKA policija nastavila je danas, u koordinaciji s vojskom, zajedničke operacije potrage za otetim Hrvatom na Sinaju, javlja Al Shorouk News. Egipatske vlasti intenzivirale su potragu za Salopekom uključujući Apache helikoptere u lov na terorističku grupu, a sigurnosne snage su pretresle nekoliko terorističkih uporišta.

Sigurnosni izvor blizak egipatskom MUP-u odbacio je glasine o tome kako je Ministarstvu naređeno da oslobodi zatočene žene. Sigurnosne snage pretražile su niz terorističkih skrovišta u gradovima Sheikh Zuweid, Rafah i Arish, kako bi pokušali otkriti gdje teroristi drže Salopeka, dodaje izvor. 

Usto, ističe i kako je policija postavila kontrolne točke na nekoliko prometnica u tim gradovima, kako bi stegnula mrežu oko otmičara. Informacijski sektor Ministarstva provodi ekstenzivne pretrage mogućih tragova koji bi vodili do mjesta gdje se drži Hrvata te do novih detalja, prenosi Albawaba News.

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina. Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila u Hrvatsku.

MVEP: Nemamo informacija o egzekuciji

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako zbog osjetljivosti situacije trenutačno ne može otkriti detaljnije informacije, a za Index su iz MVEP-a rekli kako nemaju nikakve informacije o pogubljenju Salopeka.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponudio je u ime Srbije pomoć Hrvatskoj u naporima da se Tomislav Salopek oslobodi od islamističkih terorista u Egiptu.

Francuska novinska agencija France presse, koja je slučaj otetog Salopeka pratila od samog početka budući da se radi o Hrvatu koji je radio za jednu francusku kompaniju u Egiptu, također danas nema nikakvih novih vijesti o njemu te samo ponavlja da "IS prijeti da će ubiti hrvatskog taoca otetog u srpnju u Kairu".

Ipak ima nade?

Veleposlanica Francuske Michèle Boccoz u razgovoru za RTL rekla je da je u zadnjih nekoliko sati došlo do bitnih pomaka u pregovorima s islamskim militantima.

Francuska vlada u kontaktu je s egipatskim kolegama i možemo reći da su egipatske vlasti trenutno ključni faktor. Vrlo aktivno rade na slučaju i, koliko znamo, samo u posljednjih nekoliko sati prilično su napredovali tako da smo sigurni da će učiniti sve što mogu da oslobode gospodina Salopeka", rekla je Boccoz.

Prema navodima egipatskih medija, za otetim Hrvatom tragaju četiri egipatske tajne službe.

> Sreo Pusić u Kairu: Dačić u ime Srbije ponudio Hrvatskoj pomoć za oslobađanje Salopeka

> Milanović o otmici: To je teška situacija, ne treba pametovati, postoji moguće i postoji nemoguće

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara