Egipat priveo 22 članice Muslimanskog bratstva

Egipat priveo 22 članice Muslimanskog bratstva

Foto: Guliver image/Getty images

EGIPATSKE vlasti privele su 22 žene, članice Muslimanskog bratstva, izvijestili su u petak sigurnosni izvori, što bi moglo još više rasplamsati napetosti prije početka suđenja svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju i još 14-orici čelnika te islamističke skupine.

Snage sigurnosti su od 3. srpnja, otkad je s vlasti svrgnut Mursi uhitile nekoliko tisuća islamista, no rijetko privode ženske članice grupe, osobito u većem broju. Visoki dužnosnik snaga sigurnosti u drugome po veličini egipatskom gradu Aleksandriji, Naser al Abd rekao je kako optužnica uhićene žene tereti za upotrebu sile tijekom prosvjeda, čiji je cilj bio prekid prometa, za članstvo u zakonom zabranjenoj grupi te za distribuciju protuzakonitih letaka.

Odvjetnik koji zastupa privedenu skupinu kazao je kako je riječ o ženama u dobi od 15 do 25 godina. Uhićene su i privedene u četvrtak ujutro. Islamisti i grupe za obranu ljudskih prava tvrde da vojska inscenira udar te da vraća Egipat u vrijeme Hosnija Mubaraka, koji je čak tri desetljeća vladao čeličnom šakom prije nego što je 2011. svrgnut s vlasti. No, vojska tvrdi da samo odgovara na masovne prosvjede protiv Mursija, prvoga egipatskog predsjednika izabranog na slobodnim izborima te da provodi plan čiji su krajnji cilj slobodni i pošteni izvori.

"Živimo u opresiji i mraku. Ne mogu vjerovati da su prisilili djevojke da kleknu i uperili u njih pištolje", rekla je majka privedene 15-godišnjakinje.

Abd je zanijekao da se žene zlostavljaju. "Prema njima se odnosimo s najvećim poštovanjem, kao da su naša djeca i dopustili smo njihovim roditeljima da ih posjete", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mursijevi pristalice pozvali su na svakodnevne prosvjede od petka, pa sve do početka suđenja svrgnutome predsjedniku u ponedjeljak. Promatrači strahuju da bi suđenje moglo produbiti neprijateljstva između Muslimanskog bratstva i prijelazne vlade koju podupire vojska, u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u jednoj od najmnogoljudnijih arapskih država.

Kerry u nedjelju u Egiptu

Američki državni tajnik John Kerry posjetit će u nedjelju Egipat prvi put otkako je vojska 3. srpnja svrgnula s vlasti prvog predsjednika izabranog na slobodnim izborima, javila je egipatska državna novinska agencija MENA. Kako navodi agencija, njegov će posjet Egiptu trajati samo nekoliko sati.

Odnosi između Washingtona i Kaira su se pogoršali nakon svrgnuća s vlasti predsjednika Mohameda Mursija, islamista izabranog prošle godine. Prije toga je u narodnoj pobuni svrgnut Hosni Mubarak u veljači 2011.

Kerry će doputovati dan prije očekivanog početka suđenja Mursiju i 14-orici čelnika Muslimanskog bratstva optuženicma za poticanje na nasilje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara