Egipćani i drugi dan biraju predsjednika, Al-Sisijeva pobjeda gotovo sigurna

Foto: Hina

EGIPĆANI u utorak kreću ponovno na birališta na dvodnevnim predsjedničkim izborima na kojima će bivši šef vojske Abdel Fatah al-Sisi gotovo sigurno pobijediti. Zemlji prije svega treba povratak miru.

Ukupno 53 milijuna birača pozvano je na birališta. Rezultati će biti objavljeni prije 5. lipnja a parlamentarni izbori trebali bi uslijediti nakon predsjedničkih, vjerojatno najesen.

Ulice i zgrade glavnog grada doslovno su već mjesecima prekrivene plakatima s likom Sisija koji je na vlasti od od 3. srpnja 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umirovljeni 59-godišnji maršal de facto vodi prijelaznu vladu otkad je prije 11 mjeseci svrgnuo i zatvorio islamističkog predsjednika Muhameda Mursija. Iznimno je popularan otkad je uveo neumoljivu represiju protiv Mursijevih pristaša.

Za većinu Egipćana Sisi je čovjek koji će vratiti stabilnost nakon tri godine "kaosa" i gospodarske krize koja je uslijedila nakon narodne pobune 2011. protiv Hosnija Mubaraka.

Za njegove osporavatelje izbori će potvrditi da je vojska preuzela zemlju nakon što je dopustila Mursiju i islamistima da se "sami pokopaju" tijekom vladanja.

Zaštitnici ljudskih prava već smatraju prijelaznu vladu autoritarnijom od Mubarakove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara