Ekstremni desničari u Francuskoj sve jači

Foto: Guliver Image / Getty Images

FRANCUSKA ljevica doživjela je na općinskim izborima u nedjelju poraz u više velikih gradova, iako će Pariz voditi socijalistkinja, a u najmanje dva grada pobjedu je odnio ekstremno desni Nacionalni front (NF), pokazuju prvi rezultati i procjene.

Ljevica je izgubila Reims, Saint-Etienne, Limoges i Angers, ali je osvojila vlast u prijestolnici.

Pariz dobio prvu gradonačelnicu

Anne Hidalgo (54) će postati prva žena koja će biti na čelu francuskog glavnog grada, po procjenama instituta Ifop i Sas. Desna ruka dosadašnjeg gradonačelnika Bertranda Delanoea pobijedila je svoju protivnicu iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet (40), blisku bivšem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koja je pobijedila u prvom krugu.

Anne Hidalgo vjerojatno će dobiti 54,5 posto glasova a njezina protivnica 45,5 posto.

Jean-Francois Cope, predsjednik desnog UMP-a rekao je da je njegova stranka odnijela "veliku pobjedu" na izborima te da je pobijedila u mnogim gradovima koje je dosad držala ljevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornica vlade Najat Vallaud Belkacem priznala je da su "rezultati za ljevicu loši". "Primamo ih na znanje, oni su za nas razočaravajući", rekla je.

Jača radikalna desnica

Ekstremno desni Nacionalni front (FN) osvojio je vlast u Beziersu i Frejusu, ali nije uspio u Perpignanu i Avignonu.

Nacionalni front realizirao je u nedjelju "najbolji rezultat u čitavoj povijesti na općinskim izborima" u Francuskoj, rekao je potpredsjednik stranke Florian Philippot. FN je dobio "najmanje šest gradova", među kojima Beziers i Frejus, te "vjerojatno 1.200 općinskih vijećnika", rekla je predsjednica Marine Le Pen.

Francuska je u nedjelju glasovala u drugom krugu općinskih izbora nakon prvog kruga održanog prije tjedan dana koji je također bio porazan za ljevicu na vlasti u odnosu na desnicu i krajnju desnicu.

Općinski izbori prvi su nacionalni izborni test za Francoisa Hollandea od izbora u svibnju 2012.

Proboj krajnje desnice otkriva socijalno beznađe Francuza i zato izvršna tijela moraju reagirati "brzo i snažno", prokomentirao je ovog tjedna neimenovani dužnosnik PS-a.

Analitičari drže da će premijer Jean-Marc Ayrault biti žrtveni jarac neuspjeha vladajućih na općinskim izborima i sve više spominju ime popularnog i ambicioznog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa kao njegova nasljednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara