Erjavec: Ljubljanska banka je stvar sukcesije

Erjavec: Ljubljanska banka je stvar sukcesije

Foto: Hina

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da bi postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj trebali mirovati, dok se ne nađe konačno rješenje pitanja stare devizne štednje u okviru sukcesije.

Erjavec je novinarima nakon zatvorene sjednice odbora za vanjsku politiku rekao da je memorandum o razumijevanju što su ga 11. ožujka ove godine u Mokricama potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša međunarodni ugovor i da su dvije strane njime samo "dodatno potvrdile" da je "pitanje devizne štednje stvar sukcesije".

Memorandum je bio potpisan s ciljem da se postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudištima zaustave, rekao je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da Hrvatska memorandum ne poštuje jer sudski postupci protiv Ljubljanske banke teku temeljem punomoći koje je dvjema hrvatskim bankama dalo ministarstvo financija.

Zato je teško reći da je odluka suca općinskog suda u Zagrebu da se postupak protiv Ljubljanske banke nastavi bila autonomna odluka suca koji je dio samostalne, sudbene grane vlasti, rekao je Erjavec, dodavši da je hrvatska vlada mogla dati naputak sudu da se postupak zaustavi jer je sama dala punomoć za pokretanje postupka.

Na pitanje kako će Slovenija sada postupiti Erjavec je rekao da se postupci vode između Ljubljanske banke i dviju hrvatskih banaka.

Zato će o tome što dalje napraviti odluku donijeti Ljubljanska banka i njeni odvjetnici, a odgovornost slovenske vlade je da se osigura poštovanje memoranduma koji predviđa da postupci protiv Ljubljanske banke miruju, rekao je Erjavec.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova u srijedu su predali prosvjednu notu otpravnici poslova na hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani. Kako je tom prilikom objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova Slovenija je svoje obveze koje proizlaze iz memoranduma iz Mokrica "ispunila" jer je još u travnju osigurala da slovenski parlament ratificira pristupni ugovor Hrvatske s EU-om, dok Hrvatska svoje obveze uz memoranduma po tvrdnjama slovenske strane još nije ispunila jer postupci pred hrvatskim sudištima protiv Ljubljanske banke nisu zaustavljeni iako memorandum to predviđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara