Erjavec želi da se postupci pred arbitražnim sudom otvore za javnost

Foto: Hina

SLOVENIJA će predložiti da postupak pred arbitražnim sudom koji treba odrediti granicu s Hrvatskom postane javan, najavio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da će njegovo ministarstvo u vladi uskoro pokrenuti inicijativu po kojoj će usmena rasprava, do koje bi po predviđanjima uskoro trebalo doći na arbitražnom sudu, postati javna. Prema sadašnjem arbitražnom postupku svi postupci i procedure pred arbitražom do izricanja pravorijeka su povjerljivi, odnosno tajni i zatvoreni za javnost.

O mogućnosti da se postupci otvore za javnost sada se pregovara s Hrvatskom, koja se s tom inicijativom načelno slaže, a da se to realizira trebalo bi promijeniti postojeći arbitražni sporazum, naveo je Erjavec.

MVEP: Nismo raspravljali o tome

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u utorak da se sa Slovenijom nije razgovaralo o tome da postupak pred arbitražnim sudom za određivanje hrvatsko-slovenske granice postane javan.

"Nismo raspravljali o tome", kazala je za Hinu glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić.

Erjavec je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da će njegovo ministarstvo u vladi uskoro pokrenuti inicijativu po kojoj će usmena rasprava, do koje bi po predviđanjima uskoro trebalo doći na arbitražnom sudu, postati javna. Šef slovenske diplomacije kazao je i da se o tome pregovara s Hrvatskom i rekao da se Zagreb s tom inicijativom načelno slaže.

Prema sadašnjem arbitražnom postupku svi postupci i procedure pred arbitražom do izricanja pravorijeka su povjerljivi, odnosno tajni i zatvoreni za javnost.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je 3. siječnja na sjednici vlade najavila da bi se prva usmena rasprava na arbitražnom sudu za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora mogla održati koncem veljače i početkom ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara