Europska komisija: Dobra turistička sezona u Europi potakla je gospodarstvo i otvorila radna mjesta

 Foto: scx.hu

USPRKOS gospodarskoj krizi, Europa je i dalje jedna od omiljenih turističkih destinacija.

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u Europu, porastao je za 5% u prvoj polovici 2013. godine, a najbolje rezultate ostvarile su srednja i istočna Europa (+9 %), te južna Europa i Mediteran (+6%).
 
Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, Španjolska je i dalje bila najpopularnija destinacija, a slijede je Italija, Francuska, Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija, ali i istočne zemlje poput Litve, Slovačke i Latvije također bilježe znatan rast.
 
Osim toga, turistički sektor trenutno nudi nekoliko desetaka tisuća slobodnih radnih mjesta, što je važna činjenica, s obzirom da je 26 milijuna Europljana trenutno bez posla.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslovi u turizmu posebno su atraktivni za mlade, među kojima nezaposlenost iznosi 23,5 posto ( a u nekim područjima čak 50 posto ).
 
Iako se radna mjesta u turizmu otvaraju, poslodavci često teško dolaze do kvalificiranih radnika, te je Europska komisija, sa ciljem povećanja mobilnosti radne snage pokrenula EURES, prvi paneuropski portal za zapošljavanje.
 
"Turizam je uvijek bio visoko na mojoj ljestvici prioriteta, jer zapošljava gotovo dvadeset milijuna ljudi, a povezan je i sa drugim ključnim sektorima kao što su kultura, prehrana, moda, građevinarstvo i transport." izjavio je Antonio Tajani, povjerenik Europske komisije za poduzetništvo i industriju. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara