Europska središnja banka: Banke najavile prijevremenu otplatu 7,9 mlrd. eura kredita

Foto: scx.hu

BANKE će idućeg tjedna prije roka vratiti ukupno 7,91 milijardu kredita iz dugoročnih programa refinanciranja, priopćeno je danas iz  Europske središnje banke (ECB).

Četiri banke vratit će 2,650 milijardi eura iz prve operacije dodjele povoljnih dugoročnih kredita (LTRO) a pet banaka 5,260 milijardi eura iz druge operacije.

ECB je kroz dvije operacije ( LTRO 1 i LTRO 2) u 2011. i 2012. u sustav ubrizgao ukupno tisuću milijardi eura jeftinog novca kako bi povećao likvidnost i podupro gospodarstvo. Banke sada imaju mogućnost prijevremene otplate i već su vratile četvrtinu tog iznosa.

Prijevremenim će povratom banke ujedno smanjiti višak likvidnosti u sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trenutno je u financijskom sustavu 215 milijardi eura viška, što je najmanji iznos od kraja 2011., neposredno uoči prve ECB-ove operacije.

Nakon najavljene otplate u idućem tjednu višak će se dodatno smanjiti ne budu li banke u novim operacijama posudile više novca.

Kada se višak likvidnosti u sustavu spusti ispod praga koji se procjenjuje na 100 do 200 milijardi eura, očekuje se da će kratkoročne kamate na tržištu novca porasti nadomak razini ključnih kamatnih stopa, od 0,5 posto.

ECB pozorno prati zbivanja jer bi viši troškovi međubankovnih pozajmica mogli  potkopati krhki oporavak gospodarstva eurozone. U središnjoj monetarnoj  instituciji eurozone već su najavili da su po potrebi spremni dodatno sniziti   kamatne stope ili ubrizgati još novca u sustav kako bi ih spustili.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara