Europski parlament donosi okvirna pravila za rizične hipotekarne kredite: Bolja zaštita za građane

Foto: Shutterstock

KUPCI stanova diljem EU bit će bolje informirani o troškovima i rizicima kreditnog zaduživanja. Nova pravila, koja je Parlament privremeno odobrio u utorak, pružit će kupcima nekretnina bolju zaštitu ako više nisu u mogućnosti otplaćivati svoj kredite, te djelomičnu zaštitu od tržišnih previranja koja napuhavaju njihovo otplaćivanje.

Zakonodavstvo će pokriti hipotekarne zajmove na stanove, uključujući i poslovne prostore, te građevinska zemljišta.

Prije nego što se potpiše ugovor:


Bilo tko tko želi uzeti kredit trebao bi dobiti sve informacije o svim dostupnim proizvodima, razumjeti ukupnu cijenu kredita i financijske posljedice uzimanja kredita. Banke i ostale financijske institucije trebat će provesti dubinsku provjeru kreditne sposobnosti kupaca.

Osim toga, kupci će imati pravo sedam dana razmisliti prije nego što potpišu ugovor o kreditu, i sedam dana nakon potpisivanja ugovora da se ipak odluče protiv uzimanja kredita.

Tijekom otplate zajma:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnici su ustrajali na pravilima kojima će se uvesti veći stupanj fleksibilnosti tijekom otplate kredita, uključujući pravo na otplatu kredita prije nego što je dogovoreno. Pravila nalažu i ukidanje kazne za one koji žele otplatiti kredit ranije.

Za kredite u stranim valutama, kupca bi se trebalo upozoriti da se rata kredita može povećati. Istovremeno, kupcu bi se trebala dati šansa da promijeni svoj kredit iz jedne valute u drugu, pod posebnim uvjetima.

Zaštita u slučaju krize ili bankrota:


Kako bi se zaštitilo kupce u slučaju krize ili bankrota, dogovorena su načela po kojima se izbjegava prekid ugovora i preuzimanje nekretnine. Bit će moguće prodavati nekretninu po najvišoj cijeni, kako bi kupci mogli vratiti kredit kroz prodaju nekretnine.

Sljedeći koraci:


Zastupnici su odobrili čitav tekst, ali prije usvajanja svih pravila, Parlament traži od zemalja članica da se ova pravila pravilno provedu u svakoj članici, dakle u čitavoj EU.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara