Eurozona i Grčka bez dogovora na maratonskom sastanku u Bruxellesu

Eurozona i Grčka bez dogovora na maratonskom sastanku u Bruxellesu

Foto: FAH

NOVA grčka lijeva vlada i međunarodni kreditori nisu se jučer uspjeli dogovoriti o tome kako dalje s nepopularnim programom pomoći, a novi pokušaj imat će u ponedjeljak, dok vrijeme za postizanje financijskog sporazuma istječe.

Tijekom sedmosatnog hitnog sastanka u Bruxellesu koji je završio iza ponoći, ministri financija eurozone nisu s Grcima mogli usuglasiti čak ni zajedničku izjavu o idućim koracima. Obje strane, međutim, ne žele govoriti o neuspjehu i ustraju u tome da nema razdora.

"Imali smo intenzivne razgovore, kontsruktivne, pokrili smo puno područja, ostvarili i napredak, ali nedovoljan da bi došli do zajedničkih zaključaka", rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjendik Eurogrupe ministara financija eurozone.

"Nismo išli u detaljne prijedloge niti u pregovore o sadržaju programa, nego smo jednostavno pokušali odrediti iduće korake u danima koji slijede. Nismo to bili u stanju dogovoriti", istaknuo je.

Grčka do ponedjeljka neće imati daljnje kontakte sa stručnjacima Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke, dodao je Dijsselbloem.

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je kako vjeruje da bi se u ponedjeljak mogao postići "iscjeljujući sporazum" o grčkim javnim financijama. Naglasio je da hitni sastanak Eurogrupe nije ni bio zamišljen tako da se postigne neko rješenje, nego je bio prilika za kvalitetnu raspravu.

Radikalna nova vlada ustraje u tome da neće produžiti sadašnji program međunarodne pomoći koji istječe za dva tjedna, no europski partneri kažu da Atena mora prihvatiti financiranje uz određene uvjete.

Varufakis telefonom razgovarao s kolegama iz vlade

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je da "sada krećemo prema idućem sastanku u ponedjeljak". "Nadamo se da ćemo tada doći do zaključka koji će biti optimalan i iz perspektive Grčke i europskih partnera".

Europski diplomati kažu da je usuglašavanje zajedničke izjave propalo kada je Varufakis telefonom razgovarao s kolegama iz vlade. Grčko izaslanstvo nije na nju pristalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grčki premijer Aleksis Cipras ostao je na tvrdim stajalištima znajući da oni koji su ga izabrali za premijera žele da prekine program pomoći koji Grci smatraju odgovornim za rastuće siromaštvo.

Premijer odbija produžiti sadašnji paket od 240 milijardi dolara koji istječe 28. veljače, kao i suradnju s dužnosnicima tzv. trojke (EU-a, MMF-a i Europske središnje banke) koji nadziru grčke javne financije.

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble rekao je da, ako Grčka ne želi produžiti sadašnji program, najveći u financijskoj povijesti, "onda je to to", aludirajući da će Njemačka prestati pomagati ili oprostiti dug.

Upitan je li "Grexit", izlazak Grčke iz eurozone na dnevnom redu, Varufakis je novinarima rekao: "Apsolutno ne".

Na sastanku je bio i predsjednik Europske središnje banke

U društvu zamjenika premijera Janisa Dragasakisa, ministar financija je iznio nove poglede svoje vlade oko idućih koraka koji bi trebali dovesti do usuglašenog restrukturiranja duga, ali nije predložio nikakav službeni dokument, kažu sudionici sastanka.

"Pozicije su sada nešto jasnije, ali još puno toga treba napraviti idućih dana", rekao je izvor iz EU-a.

Budno pazeći na problem koji bi mogao izazvati ponavljanje poremećaja na bankarskom i financijskom tržištu od prije tri godine, na sastanku je bio i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Partneri Atene upozorili su da je vremena malo, jer bilo kakva promjena u sadašnjem paketu pomoći zahtjeva ratifikaciju u nacionalnim parlamentima nekoliko zemalja kreditora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara