Evo objašnjenja zašto je u Njemačkoj avionska karta Dubrovnik - Zagreb bila samo 162 kune!

Foto: Index

DUBROVAČKI DNEVNIK dobio je na uvid kartu za let Dubrovnik - Zagreb na kojoj stoji kako je ista plaćena tek 21,25 eura, otprilike 160 kuna. Iz Croatia Airlinesa zatražili smo objašnjenje zbog tako niske cijene karte. Tvrde kako se radi o pogrešci.

"U Croatia Airlinesu provedena je detaljna analiza svih zrakoplovnih karata, koje su za let OU665 Dubrovnik – Zagreb u utorak, 13. siječnja 2014. (polazak u 16.25 sati) izdali njemački on line agenti. Utvrđeno je da je među njemačkim agentima tvrtke izdana samo jedna karta za navedeni let i to kod agenta Fluege.de, koji je greškom naplatio iznos od 21,25 eura (što je u protuvrijednosti oko 162 kune) umjesto 37,25 eura (što je u protuvrijednosti oko 284 kune). U rijetkim slučajevima u kojima putnički agent svojom greškom ne naplati tarifu i pristojbe u cijelosti, Croatia Airlines potražuje i naplaćuje razliku do pune cijene zrakoplovne karte, a u ovom slučaju agent je to već učinio preko obračuna.

Dakle, u ponudi Croatia Airlinesa nema karata, koje bi sa svim pristojbama i PDV-om iznosile 150 kuna. Pritom treba naglasiti kako je cijena od 284 kune gotovo ista kao i  promotivna cijena karte od 270 kuna, koja je za navedeni let Dubrovnik – Zagreb i danas dostupna na internetskim stranicama kompanije.", odgovorili su Indexu iz CA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema gotovo nikakve razlike u cijeni, koju mogu ponuditi inozemni i hrvatski putnički agenti tvrtke, u odnosu na cijene koje izravno nudi Croatia Airlines. Moguće su manje razlike zbog konverzije valuta, ali zbog redovitog ažuriranja tečaja kune u odnosu na euro takve razlike ne prelaze 0,5 posto ukupne vrijednosti karte. Sve tarife Croatia Airlinesa za prijevoz u domaćem prometu objavljene su u svim važnijim distribucijskim sustavima i raspoložive su za kupnju svim putničkim agentima pod istim uvjetima, bez obzira na to u kojoj je državi sjedište ili poslovnica agenta.", objašnjavaju iz CA.

Na pitanje, postoji li razlika u on line prezentiranoj cijeni i onoj koja se fizički dobije na šalteru CA, odgovaraju: "Razlika u cijeni karte za domaće redovite letove, koju putnici kupe na prodajnim mjestima Croatia Airlinesa (Kontakt centar te poslovnice tvrtke u hrvatskim odredištima i u zračnim lukama) u odnosu na kartu kupljenu preko internetskih stranica tvrtke, može iznositi najviše 37,50 kuna. Naime, na prodajnim mjestima tvrtke naplaćuje se naknada za izdavanje karte (takozvani TSC – Ticket Service Charge) u iznosu od 30 kuna, na što se još obračunava PDV, a ako se takve karte kupuju preko web stranica tvrtke, tvrtka ne naplaćuje TSC. Putnički agenti tvrtke, bez obzira jesu li u Hrvatskoj ili u inozemstvu, također naplaćuju naknadu za izdavanje karte."

Formuliranje cijena

"U kompaniji se koristi najsuvremeniji sustav za upravljanje prihodima, koji svojim mogućnostima odgovara zračnom prijevozniku veličine Croatia Airlinesa. Naknade su fiksne, a tarifa se formira na temelju očekivanog bookinga, trenutnog bookinga na letu, ali i mnogim drugim parametrima s ciljem maksimalne popunjenosti zrakoplova i maksimalnih prihoda. Moguće je da se na letovima visoke potražnje tarifa mijenja svakih sat vremena, ali isto tako je moguće da za pojedini let ista cijena bude dostupna danima, tjednima ili mjesecima. Tako formirana tarifa dostupna je on line putničkim agencijama, na web stranicama Croatia Airlinesa, kao i svim prodajnim mjestima i to pod istim uvjetima. Jedina razlika odnosi se na naknade (TSC)", zaključuju iz CA.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara