Evo što je rekao nakon prisege novi grčki ministar financija, zovu ga "mozgom Sirizine ekonomije"

Evo što je rekao nakon prisege novi grčki ministar financija, zovu ga "mozgom Sirizine ekonomije"

Foto: Hina

JANIS VARUFAKIS je grčka prošlost, Euklid Cakalotos je grčka budućnost: vruću ministarsku stolicu usred pregovaračke krize s Europom od Varoufakisa je preuzeo upravo Cakalotos, koji je od travnja i na poziciji glavnog  koordinatora grčke pregovaračke ekipe u Bruxellesu.


Riječ je o 55-godišnjem ekonomskom ekspertu s oxfordskom diplomom, koji još iz vremena školskih klupa ima mnogo toga zajedničkog s današnjom britanskom političkom elitom. Rođen je u Rotterdamu, a do danas je, službeno, bio na funkciji glasnogovornika i sive eminencije ministra financija. Za razliku od Varufakisa, Cakalotos ima višegodišnje političko iskustvo i karijeru sveučilišnog proferora.

Opisuju ga kao "mozak Sirizine ekonomije", potpisuje šest knjiga, a u posljednjoj od njih bavi se upravo problematikom uzroka grčke krize, napominjući da nije u pitanju samo "ekonomska kriza", već i "kriza demokracije" u eurozoni.

Cakalotos također smatra da bi Grčka trebala zadržati euro. "Grčki put ka socijalizmu preko odbacivanja eura i osmišljavanja vlastite nacionalne strategije izgleda kao repriza Velike Britanije u sedamdesetima i Francuske u osamdesetima", izjavio je prošle godine.

"Ne tražimo poseban tretman, već jednak tretman u Europi jednakosti", izjavio je pak na savršenom engleskom, u jednom od posljednjih javnih nastupa.

Cakalotos je ranije ove godine posjetio Dublin u nastojanju da pridobije potporu ljevičarskih vlada zemalja južne Europe.

"Siriza i Sinn Fein, kao i Podemos čine dio velike preraspodjele u europskoj politici" rekao je tom prilikom, opisujući Irsku kao "počasnu južnjakinju" u borbi za pravedniju monetarnu uniju.

No unatoč tome i činjenici da će se odlazak Varoufakisa u Bruxellesu slaviti, male su šanse da će Cakalotos biti dočekan ovacijama.

"Bez obzira da li će im je servirati Varufakis ili Cakalotos , činjenica je da će grčku gorku pilulu biti teško progutati", komentirao je novonastalu situaciju grčki novinar Nick Malkoutzis.

Prvo obraćanje javnosti

"Grci su na referendumu u nedjelju poručili da " zaslužuju bolje" i da neće prihvatiti neodrživo rješenje, izjavio je Euklid Cakalotos prvi put se obrativši javnosti nakon prisege za ministra financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želimo nastaviti razgovore razgovore" s vjerovnicima i "vjerujem da se nešto može promijeniti u Europi", rekao je novi ministar.

Nakon prisege pred predsjednikom republike Prokopisom Pavlopoulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom, priznao je da sa zebnjom preuzima dužnost ministra financija "u trenutku koji baš i nije najsretniji u grčkoj povijesti".

Pred novim ministrom financija je teška zadaća ponovne izgradnje povjerenja između Grčke i europskih kreditora narušenog petmjesečnim pregovorima koji nisu iznjedrili sporazum za izlazak Grčke iz duboke financijske krize.

Diskretni 55-godišnji ekonomist koji je sušta suprotnost nekonvencionalnom Varufakisu u utorak će prvi put zastupati svoju zemlju na sastanku ministara financija zemalja članica eurozone u Bruxellesu.

Cakalotosa poznanici opisuju kao osobu "uglađena ponašanja koja zna slušati, analizirati, sintetizirati, vrlo je kultiviran, nije u osnovi tehnokrat, stabilan je u mišljenju, poštuje sugovornika i resi ga velik smisao za etiku".

Otkako je zamijenio Varufakisa u pregovorima pokazao se kao vješt i precizan pregovarač na radost grčkih sugovornika. No Cakalotos je u nekoliko navrata pokazao da nije popustljiv te je u dokumentu kojim je označio neuspjeh pregovora 30. lipnja napisao kako se ne bi moglo tvrditi da su vjerovnici pokazali "maksimalnu fleksibilnost".

U intervjuu za francuski dnevnik Liberation otvoreno je optužio grčke sugovornike da se "ne čine spremnima na kompromis", piše agencija AFP i ocjenjuje kako se ne da zaključiti da će novi ministar u osnovi biti drukčiji od prethodnika.

U tom je smislu znakovita njegova izjava koju je rekao kao novoimenovani ministar "da će poruka 'ne' (grčkih birača na referendumu) biti utisnuta u kolektivno pamćenje Europe" kao poruka "naroda koji je previše trpio i odupro se kako bi postigao održivo rješenje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara