Evo zašto je policija upala u prostore Novog lista

Foto: Arhiva

VLASNIKA Novog lista Alberta Faggiana predsjednika Uprave Gordana Kneževića te Slavena Žmaka novinari i radnici Novog lista terete za niz malverzacije koje su dovele taj dnevnik do ruba egzistencije. Podnijeli su i kaznenu prijavu, a temeljem te kaznene prijave postupila je kriminalistička policija koja je upala u prostorije Novog lista. Prema kaznenoj prijavi Faggiana i njegove partnere tereti se da su doveli tvrtku u probleme solventnosti, kašnjenja plaća te jednokratne blokade žiro računa.

U upravi najvećeg dužnika i vjerovnika

U prijavi se naglašava da Upravu tvrtke Glas Istre novine d. o. o., koja je  dužna Novom listu d.d. oko osam milijuna kuna, čine Albert Faggian i Slaven Žmak, koji su istodobno i članovi Uprave Novog lista. 

Osnivač poduzeća RTD d.o.o, nakladnika Zadarskog lista, koji duguje Novom listu oko dva milijuna kuna, s tendencijom da se dug poveća, jest tvrtka Andre d.o.o. Pula, koja je i većinski vlasnik Novog lista d.d., a vlasnik poduzeća Andre d.o.o. jest Albert Faggian.

"Albert Faggian, u razdoblju od prosinca 2012. godine, kada je tvrtka u njegovom vlasništvu, Andre d.o.o. Pula postala većinski vlasnik Novog lista, na ime i u korist više tvrtki koje su u njegovom stopostotnom ili većinskom vlasništvu, uzimao kredite čija konačna namjena nije sa sigurnošću poznata, ali su za iznose tih kredita upisivana založna prava banaka na nekretninama Novog lista d.d., poduzeća koje je bilo sudužnik po kreditima  koje su koristile i druge tvrtke iz Grupe Andre, a ne samo Novi list. Na dan 19. veljače 2014. godine iznos hipoteke na nekretninama Novog lista d.d., ukupno 70.000 četvornih metara, dosegao je svotu od 26,5 milijuna kuna, bez kamata. Za napomenuti je da taj iznos bez kamata predstavlja 31 posto svote za koju je Albert Faggian preko svoje tvrtke Andre kupio većinski paket dionica Novog lista u studenom 2012. godine", naglašava se u kaznenoj prijavi.

Založene nekretnine Novog lista za poslove drugih tvrtki Alberta Faggiana

Naime, prema tome ispada da su tvrtke u vlasništvu Alberta Faggiana uzimale kredite čija su se sredstva plasirala u nepoznate namjene, a založene su nekretnine Novog lista koji nije bio korisnik kredita! O tome je bilo riječ u pismu radnika Novog lista koje je jučer objavljen u tom dnevniku.

"Kompletna imovina, nekretnine, Novog lista je založena što znači da u slučaju nevraćanja kredita bilo koje od tvrtki koje je Faggian povezao poslovna zgrada, prostorije redakcije i rotacija mogu otići na bubanj ako to bude htjela Zagrebačka banka koja ni u jednom trenutku, iz njoj znanih razloga, nije željela prekinuti ovaj financijski karusel koji je zavrtio Faggian", stoji i pismu radnika.

Faggiana se tereti i za lažiranje računa pa se tako naglašava da je uvjerio odgovorne osobe u tvrtki Tisak, najveći maloprodajni lanac kioska, da utržak od prodanih brojeva novina Novi list uplaćuje ne na žiro-račune Novog lista d. d., već na žiro-račun Glas Istre
trgovine d.o.o!

Lažni dokumenti

"Lažnim predočavanjem činjenica uvjerio odgovorne u drugoj tvrtki na plaćanje pravnoj osobi s kojom nema direktan poslovni odnos, čime je nastupila šteta za pravnu osobu-prodavatelja", stoji u kaznenoj prijavi.

Isto tako Uprava Novog lista u posljednje tri godine nije iskoristila zakonska sredstva naplate prema dužnicima Novog lista, a najveći dužnici su Glas Istre novine, Glas Istre trgovina, tvrtka RTD d.o.o., Zadar ujedno i izdavač Zadarskog lista. U svim tvrtkama većinski je vlasnik preko povezanih trgovačkih društava Albert Faggian.

Prijava spominje i štetan ugovor s tvrtkom RTD, koji je navodno ima za posljedicu 60 tisuća kuna minusa mjesečno, a koji unatoč upozorenje nije prekinut.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara