Financiranje startupova: Agrivi, Thorium i Snap Tap prvi korisnici potpore iz Pre-Seed fonda

Financiranje startupova: Agrivi, Thorium i Snap Tap prvi korisnici potpore iz Pre-Seed fonda

Foto: Hina

U MINISTARSTVU poduzetništva i obrta danas su potpisani prvi ugovori s ulagačima i poduzetnicima, korisnicima potpore iz programa poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih poduzeća. Riječ je o potporama iz takozvanog Pre-Seed fonda, za koji je u državnom proračunu osigurano pet milijuna kuna, navodi se u priopćenju MINPO-a.

Prve ugovore potpisali su tvrtke Agrivi s investicijom od 200.000 kuna, Thorium s investicijom od 102.000 kuna te Snap Tap koji je osigurao investiciju od 150.000 kuna.

Maras poziva investitore da se uključe u financiranje startupova

"Kroz ovaj fond želimo potaknuti investiranje u vlasnički kapital inovativnih poduzeća, koja će razviti nove proizvode i biti konkurentnija na međunarodnom tržištu. Moramo ulagati u inovativne tvrtke, tvrtke koje daju dodanu vrijednost i koje imaju veliki globalni potencijal. Posljednjih godina sve veću pažnju posvećujemo ovakvim ulaganjima i želja nam je da što više ojačamo startup scenu u Hrvatskoj" , poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuvši da su bespovratna sredstva velika pomoć poduzetnicima u prvim fazama razvoja tvrtki te pozvao i druge potencijalne investitore da ulažu u ovakve projekte, umjesto da novac drže na računima banaka.

Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), dodao je kako tvrtke u razvoju pokazuju snažan interes za ovim programom te da je u postupku evaluacija još šest projekata.

Novac ide za plaće inženjera

"Predviđenih pet milijuna kuna bit će potrošeno do kraja godine, a najveći dio sredstava iz ovog programa bit će investiran u plaće inženjera“, dodao je Liović.

Pre-seed fond funkcionira tako da hrvatski startupi, koji osiguraju investicije privatnih ulagača i poslovnih anđela, dobiju bespovratnu potporu u visini privatnog ulaganja, i to u vrijednosti od 50 tisuća do 200 tisuća kuna.

"Potpora će nam pomoći da podignemo kapacitet i da krenemo naprijed. Trenutno smo prisutni u preko 130 zemalja svijeta. Ova sredstva uložiti ćemo u plaće inženjera koji će razviti nove proizvode.", poručio je Matija Žulj iz Agrivija.

Svoja financijska sredstva odlučili smo uložiti u najbolje projekte, a ova nam je potpora od velike važnosti kako bismo pomogli još više startupova da se profiliraju na tržištu“, zaključio je Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a i jedan od ulagača.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara