Fitch: Hrvatski kreditni rejting vjerojatno ipak neće pasti na razinu "junka"

Foto: AFP

BONITETNA kuća Fitch promijenila je "outlook" hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnog u negativan. No, usprkos tome najavljuju kako će kreditni rejting Hrvatske vjerojatno ostati ispod razine "junka".

Hrvatska trenutno ima kreditni rejting BBB-, što je najniža razina investicijskog rejtinga. U Fitchu ipak ne očekuju smanjenje rejtinga na razinu junka, tvrdi Michele Napolitano iz Fitcha, prenosi Bloomberg.

Napolitano objašnjava kako Hrvatska i dalje ima relativno visok BDP po stanovniku, nisu inflaciju, dobro kapitalizirane banke, a ući će i u Europsku uniju. Također, Fitch tvrdi da se hrvatska vlada kroz zadnjih deset godina poboljšala.

Razlog smanjenja "outlooka" je prijedlog proračuna za 2013. godinu. Fitch smatra da proračun kakav je predložila hrvatska vlada umanjuje kredibilitet plana financijske konsolidacije.

"Prijedlog proračuna nas je neugodno iznenadio. Proračun je razočaravajuć u područjima fiskalne odgovornosti, utjecaja na dinamiku dugovanja i neočekivanog rasta troškova", kaže Napolitano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara