Franak i dalje raste: Danas je na 7,53 kune

Franak i dalje raste: Danas je na 7,53 kune

Ilustracija: scx.hu/hnb.hr

PREMA srednjem tečaju Hrvatske narodne banke švicarski franak i dalje raste! Današnji tečaj, koji se primjenjuje od sutra iznosi 7,53  kune za 1 franak!

Podsjetimo, švicarski franak jučer je u jednoom trenu porastao za 25 posto, da bi na kraju ipak pao na 15 posto!  Najviša razina tijekom jučešranjeg dana bila je na 8,89 kuna za franak, da bi nakon toga došlo do smirivanja trgovanja.

Svjetska devizna tržišta jučer je šokirala odluka Švicarske središnje banke o napuštanju politike sprječavanja pada tečaja ispod 1,20 franaka za euro koji je postavila prije tri godine kako bi zaštitila švicarsko gospodarstvo od prelijevanja utjecaja krize u eurozoni i od pretjerane aprecijacije švicarskog franka.

Kako je promjena tečaja direktno pogodila ogroman broj dužnika u Hrvatskoj, Udruga Franak je jučer zatražila hitnu sjednicu vlade i odradila sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem.

"Zbog opisanih kretanja postoje negativni rizici za domaće dužnike s kreditima vezanima uz švicarski franak i za naš bankovni sustav, no puna kvantifikacija tih rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon što je spomenuta odluka donesena, nije moguća. U sagledavanju novonastale situacije Hrvatska narodna banka surađuje s Ministarstvom financija Republike Hrvatske", komentirali su jučer  za Index iz HNB-a.

Postoji mogućnost da se krediti konvertiraju u eure ili kune

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas, nakon sastanka s bankarima, da su oni spremni pomoći u rješavanju problema u kojima su se našli njihovi klijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici sastanka složili da treba tragati za rješenjem koje će biti dugoročno i koje će zaštiti dužnike u francima od oscilacija tečaja švicarske valute. Pritom je spomenuo mogućnost da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

HUB: Banke rade na modelima rješenja za kredite u CHF

Banke će nastaviti raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti, a koja bi dugoročno pomogla dužnicima u rješavanju problema vezanih uz otplatu kredita u švicarskim francima zbog trenutne aprecijacije te valute, objavljeno je u petak iz Hrvatske udruge banaka (HUB), nakon sastanka predstavnika poslovnih banaka s ministrom financija Borisom Lalovcem.

Iz HUB-a podsjećaju da je neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla međunarodna financijska tržišta, što je rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro.

Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro (i sve valute) formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu, a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja pa će se i aprecijacija odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj, navode iz HUB-a.

Dodaju da je, s obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta, teško davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka.

Kada platiti ratu kredita?

"Međutim, potrebno je naglasiti da ovaj jučerašnji skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika, jer se prilikom otplate kredita anuiteti u pravilu obračunavaju krajem mjeseca, a uplaćuju početkom, obično do 15.og u mjesecu. Neki klijenti imaju ugovorene i druge dane obračuna i načina otplate anuiteta, preko trajnih naloga ili uplatnicama/ebankingom, a činjenica je da se, ako je taj dan na primjer danas, na takve otplate morao primijeniti i današnji tečaj.

Dakle, jučerašnji skok švicarskog franka, ako ostane takav, rezultirat će povećanim ratama samo za dužnike koji imaju današnji ili u sljedećim danima unaprijed definirani datum plaćanja", zaključuju iz Hrvatske udruge banaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara