Francuska interventna policija evakuira useljenički logor kod Calaisa

Ilustracija: Guliver image/Getty images

FRANCUSKA interventna policija počela je u srijedu evakuirati stotine ilegalnih useljenika iz logora u sjevernome gradu Calaisu, tri dana nakon velike pobjede protuuseljeničke stranke Nacionalne fronte (NF) na izborima za Europski parlament.

Lokalne udruge za zaštitu ljudskih prava osudile su policijsku akciju koju je lokalna vlast najavila i prije nedjeljnih izbora tvrdeći da je nužna jer improvizirani useljenički logori prijete javnom zdravlju i sigurnosti građana.

Calais je godinama privlačio valove ilegalnih useljenika koji bježe od siromaštva i sukoba iz zemalja poput Afganistana i Iraka i nadaju se prijeći kanal La Manche te ući u Veliku Britaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Velik dio useljenika koji žive u tri useljenička logora otišli su i ranije, kazao je prefekt pokrajine Pas-de-Calais.

Operacija je slijedila nakon izbora za EP na kojma je NF koju vodi političarka Marine le Pen osvojila rekordan broj glasova, više od oporbene stranke desnog centra, dok su vladajući francuski socijalisti osvojili tek treće mjesto.

U regiji Pas-de Clais FN je osvojio čak 34 posto glasova u nedjelju, što je triput više nego na euroizborima 2009.

FN godinama zagovara veliko smanjenje broja useljenika i protivi se Schengenu, slobodnoj zoni kretanja ljudi na teritoriju Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara