Francuska zabranila monsantov herbicid Roundup

Foto: Mike Mozart/Flickr

FRANCUSKA ministrica ekologije Segolene Royal najavila je u nedjelju zabranu prodaje popularnog monsantovog herbicida Roundup u vrtnim centrima.

Vijest stiže nakon što je UN u ožujku izdao preporuku prema kojoj je glifosat, jedan od aktivnih sastojaka tog daleko najpopularnijeg i najprodavanijeg proizvoda protiv korova, "vjerojatno kancerogen za ljude".

"Francuska mora biti u ofenzivi kad je riječ o zabrani herbicida i pesticida," rekla je Royal na nacionalnoj televiziji. "Ja sam zatražila da vrtni centri prestanu nuditi monsantov Roundup".

Najava stiže nakon zahtjeva francuske udruge za zaštitu potrošača CLCV koja zabranu proizvoda s glifosatom traži na nacionalnoj, ali i europskoj razini, izvještava phys.org.  

Glifosat je prvi put predstavljen u 1970-im godinama, a danas se nalazi u brojnim generičkim proizvodima, iako je daleko najveći proizvođač Monsanto. 

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) pod okriljem UN-a kaže da posjeduje "ograničene dokaze" da glifosat izaziva Ne-Hodgkinov limfom, što potkrepljuje istraživanjima u Sjedinjenim Državama, Švedskoj i Kanadi provedenima nakon 2001. godine.

Biotehnološki div Monsanto odlučno osporava rezultate studije i tvrdi da su iz revizije IARC-a "izostavljeni relevantni znanstveni podaci".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara