WHO: Monsantov herbicid "vjerojatno" izaziva rak

WHO: Monsantov herbicid "vjerojatno" izaziva rak

Screenshot: YouTube

NAJKORIŠTENIJI i najrasprostranjeniji herbicid "vjerojatno" izaziva rak, ocijenila je u izvješću objavljenom u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).  

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja djeluje unutar WHO-a, kaže da je glifosat, aktivni sastojak u herbicidu Roundup Monsanto korporacije, "klasificiran kao  vjerojatno kancerogen za ljude".

Monsanto, najveći svjetski proizvođač genetski modificiranih sjemenki, tvrdi da znanstveni podaci ne podržavaju zaključak IARC-a i traži hitan sastanak s predstavnicima WHO-a.

"Mi ne znamo kako je IARC mogao postići zaključak koji tako dramatično odudara od zaključaka koje su postigli regulatori diljem svijeta," piše u izjavi Philipa Millera koji je u Monsantu zadužen za regulatorne poslove.

Poslovna praksa korporacije Monsanto već dugo izaziva zabrinutost u Americi, gdje je država Vermont prošle godine zbog glifosata prva uvela obavezu proizvođačima da jasno označe genetski modificiranu hranu. 

Vlada Sjedinjenih Država drži da je herbicid siguran. Monsanto je u 2013. godini zatražio i dobio odobrenje za povećanje razine glifosata u svojim proizvodima.

Glifosat se uglavnom koristi na žitaricama poput kukuruza ili soje koje su genetski modificirane da bi preživjele njegovu upotrebu, piše Reuters.

Prema izvješću WHO-a, tvar nakon prskanja nalazi put do hrane, vode i zraka, ali se rijetko koristi u blizini prebivališta ljudi gdje predstavlja najveću opasnost.

WHO je do zaključka o "možebitnoj" kancerogenosti  glifosata došao na temelju istraživanja provedenih od 2001. godine u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Švedskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara