Gazprom od Ukrajine traži 1,66 milijardi dolara predujma za plin

Foto: Gazprom

RUSKI naftni div Gazprom potražuje od ukrajinske javne tvrtke Naftogaz 1,66 milijarda dolara predujma za plin koji će biti isporučen u lipnju, objavio je glasnogovornik ruske grupe Sergej Kuprijanov u utorak.

"Ispostavljen je predujam za 114 milijuna prostornih metara plina na dan", izjavio je Kuprijanov, prenose ruske agencije i navode da je Kijevu rok za plaćanje 2. lipnja.

Europska komisija objavila je u utorak da će s Rusijom i Ukrajinom dogovoriti datum i mjesto novog političkog sastanka na kojem će razgovarati o sigurnosti tranzita ruskog plina preko Ukrajine.

"Tehnički sastanak organiziran u ponedjeljak u Bruxellesu omogućio je uklanjanje zapreka za organizaciju novog trilateralnog sastanka na političkoj razini i sada se traži novi datum", rekla je Sabine Berger, glasnogovornica europskog povjerenika za energetiku Gunthera Oettingera.

Kao mogućnost spominje se 16. svibnja u Ateni, ali još ništa nije potvrđeno.

Prijetnja Gazproma da će Ukrajini obustaviti isporuke plina 3. lipnja ako Kijev do tada ne podmiri račun za predujam pritišće novi krug razgovora s Moskvom. Prekid isporuka plina Ukrajini imao bi negativne posljedice za dobavu plina zemljama Europske unije.

Ukrajinska plinovodna mreža osigurava tranzit za 65 od 133 milijarda kubika plina što ih kupuju članice EU, a ruski plin pokrio je 25 posto Unijinih potreba u 2013. godini.

EU se priprema na najteže i povećava zalihe te one sada iznose 43 milijarda prostornih metara plina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara