Gentiloni: Moguće je da se Schengen dovede u pitanje i vrate stare granice

Gentiloni: Moguće je da se Schengen dovede u pitanje i vrate stare granice

Foto: FAH

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni odbacio je kritike Njemačke i Francuske o krizi izbjeglica, ocjenjujući da Italija izvršava svoju dužnost "i puno više", u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera objavljenom u srijedu.

"Italija radi što mora pa čak i puno više, spašavajući na desetke tisuća ljudskih života i prihvaćajući izbjeglice", izjavio je ministar, opisujući svoju zemlju kao "pozitivni model na međunarodnoj razini".

Ugošćujući francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u ponedjeljak u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je da Grčka i Italija osnuju "ove godine" centre za upisivanje izbjeglica o čemu je odlučeno u lipnju.

No, za Gentilonija, "tražiti od Grčke i Italije da ispune svoju zadaću oko imigracije je kao da se zemlji pogođenoj poplavom kaže da ubrza proizvodnju kišobrana".

"Europa mora ići u upravo suprotnom pravcu od onoga koji se sastoji u udaranju na zemlje smještene na njezinoj vanjskoj granici", inzistirao je ministar pozivajući ponovno na "europeizaciju upravljanja pridošlicama".

"To se može činiti ambicioznim ali je to jedini mogući put. Migranti dolaze u Europu, ne u Italiju, Grčku, Njemačku ili Mađarsku. Kako se stvari odvijaju, postoji opasnost da se Schengen dovede u pitanje i vrati na stare granice".

Upitan o osnivanju centara za upisivanje, ministar je ponovio da prvo treba preispitati sporazume iz Dublina o pravu na azil koji primoravaju podnositelje zahtjeva za azilom da podnesu svoj zahtjev u prvoj europskoj zemlji gdje su ubilježeni.

No, zemlje na sjeveru Europe, s Njemačkom na čelu, predbacuju Italiji i Grčkoj da ne nastoje identificirati novopridošlice, omogućujući mnogima od njih da nastave svoj put i drugdje podnesu zahtjev za azilom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara