George Soros: Imate još samo tri mjeseca da spasite eurozonu!

George Soros: Imate još samo tri mjeseca da spasite eurozonu!

Foto: AFP

EUROZONA ima još tri mjeseca. To je vremenski okvir u kojem, kako tvrdi milijarder George Soros, politički lideri Europe moraju osmisliti plan za spas zajedničke europske valute.

"Nakon što nestane taj prozor od tri mjeseca, tržišta će i dalje zahtijevati sve više i više, a vlasti neće moći ispuniti njihove zahtjeve", kazao je Soros držeći govor na Festivalu ekonomije u talijanskom gradu Trentu.

EU je balon

Europska unija je, kazao je Soros, a prenosi CNBC, poput balona; ne financijskog, već političkog. Taj balon, smatra kontroverzni investitor, mogao bi zbog krize eurozone puknuti u bilo kojem trenutku.

"U fazi rasta EU je bila ono što psihoanalitičar David Tuckett naziva fantastičnim objektom - nestvarna, ali neizmjerno privlačna. Gledajući unatrag, sada je jasno da je najveći problem što su članice eurozone prepustile Europskoj središnjoj banci pravo da proizvodi novac. U tom trenutku nisu shvaćali što takav potez znači", kaže Soros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacija neće biti jeftina

Kada su se odrekle kontrole nad vlastitom valutom, zemlje eurozone zapravo su stvorile ključan uvjet za krizu u kojoj se nalaze danas. U nedostatku boljih financijskih instrumenata, čitava eurozona sada mora uložiti znatna sredstva u očuvanje i stabilizaciju bankovnog sustava, smatra Soros.

Najveći otpor daljnjoj sanaciji, kaže Soros, dolazi iz Njemačke. No, uvjeren je da će i Angela Merkel uskoro posustati i povući nužne korake za spas zajedničke europske valute. Naime, ukoliko euro propadne, njemačke banke pretrpjet će ogromne gubitke, a uvelike će biti oštećen i njemački izvoz.

Nisu krivi Grci, nego Nijemci

Soros također ističe da krivci za krizu nisu prezadužene zemlje poput Grčke i Španjolske, kao što se često može čuti. "Centar Europe odgovoran je zato što je stvorio sustav s greškom, uvodio sporazume s greškom, provodio politiku s greškom i činio premalo i prekasno", kaže Soros.

"Tijekom 1980-ih godina Latinska Amerika pretrpjela je izgubljeno desetljeće. To je sudbina koja sada čeka Europu. To je odgovornost koju Njemačka i ostale zemlje kreditori moraju prihvatiti. Oni ne shvaćaju prirodu krize: ne radi se o fiskalnom problemu, već o bankarskom problemu, problemu kompetitivnosti. Rješenje koje su pokušali primijeniti je sasvim pogrešno. Ne možete smanjiti dug smanjujući ekonomiju. Mjere štednje ne funkcioniraju", kaže Soros.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara