Gerry Adams: Nedužan sam za otmicu, ubojstvo i pokapanje Jean McConville

Gerry Adams: Nedužan sam za otmicu, ubojstvo i pokapanje Jean McConville

Foto: Hina

ČELNIK Sinn Feina Gerry Adams rekao je da je nedužan i da će i dalje raditi na uspostavi mira u Sjevernoj Irskoj, u nedjelju navečer u Belfastu, nakon četverodnevnog pritvora u vezi s ubojstvom koje je IRA počinila 1972.

"Nedužan sam za otmicu, ubojstvo i pokapanje Jean McConville", rekao je 65-godišnji predsjednik Sinn Feina na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u hotelu, nekoliko sati pošto je pušten na slobodu. Adams je rekao da glavnina optužaba protiv njega polazi od medijskih napisa, knjiga i fotografija i da su dio "zlonamjerne kampanje".

Republikanski čelnik je usto kritizirao način na koji je sjevernoirska policija izvela njegovo uhićenje i rekao da je to "loša poruka" miru. "Oni koji su odobrili (uhićenje) nisu donijeli dobru stratešku odluku", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ubojstvo Jean McConville je jedna od najcrnjih stranica u neredima u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi u toj britanskoj pokrajini. McConville, 37-godišnju udovicu i majku desetero djece, u prosincu 1972. otela je Irska republikanska armija (IRA) koja je njezino ubojstvo hitcem u potiljak, priznala tek 1999.

"Moramo graditi mir", istaknuo je u nedjelju navečer Adams na irskom a zatim i na engleskom. "Prošlost pripada povijesti". "Ne možemo se vraćati unatrag". "IRA više ne postoji. Gotovo je", kazao je.

Adams je jedan od glavnih tvoraca službenog mirovnog procesa između katoličke i protestantske zajednice koji je 1998. završen u toj britanskoj pokrajini koju danas vodi bikonfesionalna vlada.

Usto je kritizirao trenutak izabran za njegovo uhićenje, u jeku kampanje njegove stranke za europske izbore premda je prije još dva mjeseca najavio da je spreman razgovarati s policijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara