Godišnje se gubi devet bilijuna dolara: Hrvatska 35. najmirnija zemlja svijeta, prvi Island, posljednja Somalija

Godišnje se gubi devet bilijuna dolara: Hrvatska 35. najmirnija zemlja svijeta, prvi Island, posljednja Somalija

Screenshot: visionofhumanity.org

PREMA Globalnom mirovnom indeksu (Global Peace Index - GPI) za 2012. godinu, kojeg je objavio Institut za ekonomiku i mir (IEP), Hrvatska se nalazi na 35. mjestu od ukupno 158 država uključenih u istraživanje. Prvi na listi su Island, Danska i Novi Zeland, a posljednji Sudan, Afganistan i Somalija.

Izračun Globalnog mirovnog indeksa uključuje između ostalog stanje sigurnosti u zemlji, broj ubojstava, broj kriminalaca i popunjenost zatvora, dostupnost te uvoz i izvoz oružja, organizirani kriminal i terorizam, političku (ne)stabilnost, broj raseljenih, aktualne sukobe te odnose sa susjednim zemljama.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću dobila prosječnu ocjenu 1,6 (što je ocjena veća, stanje je lošije, odnosno jedinica pokazuje najbolju, a petica najgoru situaciju op.a.). Najlošije smo prošli po pitanju dostupnosti oružja (prosječna ocjena 4,0), a dobrim je ocijenjeno stanje sigurnosti u zemlji kad su u pitanju ubojstva i terorizam.

Što se Hrvatskoj susjednih zemalja tiče, najbolje stoji Slovenija, koja je osma na listi. Mađarska je 17., Italija 38., Srbija 64., Bosna i Hercegovina 65., a Crna Gora 81.

Stanje sigurnosti u svijetu se popravilo

Globalno gledano, ukupni mirovni indeks porastao je u odnosu na prethodne dvije godine. Subsaharski dio Afrike po prvi put nije najnemirnije područje, a nezahvalnu poziciju preuzeo je Bliski Istok. Najveći pad na ljestvici za 2012. godinu bilježi Sirija, koja je pala za 30 mjesta, na 147. poziciju.

Top 10 najmirnijih država:

1. Island
2. Danska
    Novi Zeland
4. Kanada
5. Japan
6. Austrija
    Irska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
8. Slovenija
9. Finska
10. Švicarska

Top 10 najnemirnijih država:

1. Somalija
2. Afganistan
3. Sudan
4. Irak
5. Demokratska Republika Kongo
6. Rusija
7. Sjeverna Koreja
8. Srednjoafrička Republika
9. Izrael
10. Pakistan

Da je svijet potpuno mirno mjesto, uštedjelo bi se devet bilijuna američkih dolara godišnje

Izvješće donosi i zanimljiv izračun o tome kako bi samo u posljednjih godinu dana globalno gospodarstvo uštedjelo nevjerojatnih devet bilijuna američkih dolara kad bi svijet bio posve mirno mjesto. Nemiri su samo američkom gospodarstvu u prošloj godini prouzročili gubitke od dva bilijuna američkih dolara. SAD je u odnosu na prošlu godinu s 81. pao na 88. mjesto, a najlošiju ocjenu očekivano imaju na području vojnih akcija, budući da američke snage ratuju diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara