Gore od španjolskih: "Slovenske banke pred propašću?"

Gore od španjolskih: "Slovenske banke pred propašću?"

Ilustracija: ljubljana.si

ŠPANJOLSKE banke su pred propašću zbog 8,7 posto loših kredita na čije vraćanje više ne mogu računati, no slovenske banke su tu kritičnu granicu odavno prešle.

U to je Nova Ljubljanska banka, od koje zavisi oko trećine slovenskog gospodarstva, ponovno pred neophodnom dokapitalizacijom, piše B92 u tekstu "Slovenske banke gore i od španjolskih". Vlasnica NLB-a je slovenska država, a od 1996. godine su ih već dokapitalizirali sa 1,6 milijardi eura.

Mogu li Slovenci uvjeriti EK da dozvoli novu dokapitalizaciju NLB-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošle godine je Slovenija većinom sama dokapitalizirala NLB sa još 250 milijuna eura, a sada slovenski ministar financija Janez Šušterčič kaže da bi NLB trebala dobiti još bar 400 do 500 milijuna eura. Zabrinjava i da je dodao da bi za normalno poslovanje trebala dobiti i mnogo više novca.

Pitanje je gdje će Slovenija pronaći investitore zainteresirane za ulaganje tolikog novca u NLB, a posebno zato što Slovenija ne pokazuje jasnu namjeru da banku proda. S druge strane je upitno hoće li Slovenija uspjeti uvjeriti Europsku komisiju da joj dozvoli ponovnu dokapitalizaciju NLB te da se to ne smatra zabranjenom pomoći države državnim poduzećima, odnosno bankama.

Guverner Banke Slovenije Mirko Kranjec smatra da ponovno sudjelovanje države u dokapitalizaciji NLB-a ne bi ugrozilo slovenski financijski sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara