"Gospodo, ne bu išlo´": Od sutra u 10 sati prekid svih komercijalnih letova!

"Gospodo, ne bu išlo´": Od sutra u 10 sati prekid svih komercijalnih letova!

Foto: zagreb-airport.hr

DJELATNICI Zračne luke Zagreb od sutra kreću u štrajk, potvrdili su to predstavnici koordinacije sindikata. Štrajk će se odvijati u tri faze, a trajat će ovisno o ispunjenju njihovih zahtjeva. Sindikati očekuju odaziv od 90% radnika Zračne luke Zagreb.

Pod motom 'Gospodo, ne bu išlo' koordinacija sindikata najavila je štrajk. "Od sutra od 10 sati neće voziti komercijalni letovi, a iznimka su izvanredni slučajevi", najavio je predstavnik sindikata Ante Dujić. Ispričao se svim putnicima koji neće doći do željene destinacije te pozvao građane da im daju punu podršku.

Borbu za radnička prava sindikati nastavljaju do ispunjenja svojih zahtjeva. Za štrajk su se odlučili nakon što su propali svi pokušaji mirenja s Upravom Zračne luke Zagreb, koncesionarom i Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Predmet pregovora bile su određene odredbe Zakona o radu i kolektivnog ugovora, a sindikati strahuju da se nakon primopredaje poduzeća koncesionaru njihova prava neće poštivati.

Zrakoplovi CA zbog štrajka lete izmijenjenim rasporedom

Iz Croatia Airlinesa su priopćili da će štrajk zaposlenika Zračne luke Zagreb, koji je najavljen od sutra u 10 sati do petka u ponoć, uzrokovati poremećaje u planiranom letenju te će zrakoplovi letjeti prema izmijenjenom redu letenja. Na najvećem broju letova u domaćem i međunarodnom redovitom prometu promijenjena su polazišta, odnosno odredišta, dio letova tvrtka je morala otkazati, a otprilike trećina planiranih letova obavit će se kako je i planirano.

Najveće poremećaje osjetit će putnici, koji su u razdoblju štrajka trebali krenuti na putovanje iz ZL Zagreb u europska odredišta. Njima će se, poručuju u CA-u, na dan planiranog putovanja osigurati autobusni prijevoz do Splita, a zatim let zrakoplovima Croatia Airlinesa do njihovih krajnjih odredišta.

Letove koji su u razdoblju štrajka trebali završiti u ZL Zagreb kompanija će najvećim dijelom preusmjeravati u Zračnu luku Split, a putnici će se zatim prevoziti do Zagreba, također autobusima.

Popis svih planiranih, otkazanih i promijenjenih letova za sutra, kao i informacije o prijevozu u ZL Split i iz nje, objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Izmijenjeni reda letenja za petak također će biti objavljen na internetskim stranicama danas oko 18 sati.

Svi putnici, koji su kartu kupili do danas, moći će je besplatno zamijeniti za neki drugi let Croatia Airlinesa na istoj liniji i to u razdoblju od 6 mjeseci od datuma polaska na originalnoj karti ili zatražiti povrat novca.

Kosor: Što prije razgovori Uprave i radnika ZLZ-a, te resornog ministarstva

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor uputio je danas apel ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hadašu Dončiću i Upravi Zagrebačke zračne luke (ZLZ) da se što prije sastanu i postignu dogovor s radnicima koji sutra počinju štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je prozvao Ministarstvo i Upravu ZLZ-a za netransparentnost i pogodovanje francuskom ZAIC-u s kojim je sklopljen ugovor o koncesiji.

Sindikati su štrajk najavili zbog neprovođenja odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, a Kosor je na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini, održanoj nakon što je primio predstavnike koordinacije sindikata ZLZ-a, poručio kako mu je nejasno zašto Uprava i Ministarstvo ne žele razgovarati s radnicima.

Štrajk nikome neće dobro doći, jer bi trebao trajati dva dana i svi znamo kako će to utjecati na poslovni image Hrvatske, rekao je Kosor u ime Gradske skupštine, kao vlasnika 35 posto dionica ZLZ-a.

"Ovo je moj apel ministru i predsjedniku Uprave da najkasnije sutra sjednu s radnicima", rekao je i dodao da su ga sindikati izvjestili kako su zainteresirani za postizanje dogovora.

Ministarstvo i Uprava ZLZ-a rade netransparentno jer Gradu Zagrebu još uvijek nisu dostavili Ugovor o koncesiji, kao ni njegovu moguće izmjene. Stoga ću, najavio je Kosor, zatražiti te ugovore od povjerenice za informiranje.

"Zašto nije počela naplata penala francuskom koncesionaru zbog nepoštivanja rokova, zašto nije došlo do razgovora o raskidu ugovora ako investicija nije krenula i zašto su prevarili javnost da će početi s radovima, a nisu", rekao je Kosor koji stoga smatra kako "postoji opravdana sumnja da ministar Hajdaš Dončić više pogoduje francuskom investitoru nego što štiti interese države".

Upozorio je i da postoji problem na koji će se način prenijeti radna mjesta sadašnjih zaposlenika zračne luke. "Ako oni prelaze u nove tvrtke onda to nije prelazak radnika već novo zapošljavanje, a država je prilikom potpisivanja ugovora jamčila radnicima da će zadržati sva prava koja su stekli u tvrtki ZLZ", rekao je Kosor.

Pozvao je ministra Hajdaša Dončića i Upravu ZLZ-a da zaštite radnike i da se drže onoga što su radnicima obećali. Radnicima se sada nudi zapošljavanje u jednoj tvrtki, a nekoliko dana nakon toga ih se distribuira u druge tvrtke tj. društva s ograničenom odgovornošću, kaže Kosor.

"Takva se društva osnivaju s nekoliko tisuća kuna, što znači da svi radnici u nekom budućem vremenu mogu ostati bez prava i posla", upozorio je Kosor.

Prije desetak dana, dodao je, gotovo je došlo do dogovora Uprave i radnika ali je potom "naglo došlo do prekida". "Pitanje za ministra i predsjednika Uprave - ako se došlo do dogovora skoro 90 posto, zašto se nije odradilo i tih 10 posto", poručio je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara