Gotova sezona: Broj nezaposlenih porastao na 17,7 posto

Foto: Arhiva

PREMA prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti porasla je u rujnu sa 17,5 posto na 17,7 posto, što je prvi rast nakon pola godine.

Krajem rujna u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 290,584 osobe, dok je trenutačno na burzi registrirano čak 302,435 osoba.

Turistička sezona je pri kraju, tako da se očekuje daljnje povećanje nezaposlenosti, koje će se nastaviti i do kraja godine, jer umrtvljeno gospodarstvo nije u stanju apsorbirati višak radnika koji su završili sa sezonskim poslovima.

Problem je i niska zaposlenost

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo ukupno 3.615,863 radno sposobnih stanovnika, od kojih je neaktivno čak 48,1%, zaposlenih 43,3% dok se kao nezaposleni klasificira 8,6% od ukupnog broja radno sposobnih, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Kontinentalnoj Hrvatskoj udio radno sposobnih osoba 2,4 milijuna ili 66,7% ukupnog broja u Hrvatskoj, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj 1,2 milijuna osoba starijih od 15 godina, što je 33,3% od ukupnog radno sposobnog stanovništva u zemlji.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara