Gotovi rezultati analize: Jakovina otkrio zašto je puknuo nasip kod Rajeva Sela

Gotovi rezultati analize: Jakovina otkrio zašto je puknuo nasip kod Rajeva Sela

Foto: HGSS

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je kako je stručno povjerenstvo preliminarno utvrdilo da je nasip kod Rajeva Sela koji je popustio pred nabujalom Savom bio izrađen u skladu s projektom, ali da su projektant i izvođač radova trebali načiniti dodatne analize tla na kojem je nasip izgrađen.

Povjerenstvo je utvrdilo kako su tehnički propisi i pravila koji su bili zadani projektom ispoštovani, ali nisu dostatno bile izdefinirane mjere koje bi dodatno analizirale tlo ispod nasipa, rekao je Jakovina na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

"Govorimo da je nasip napravljen na osnovu projektno-tehničke dokumentacije i povjerenstvo je reklo da je napravljen sukladno struci. Je li trebalo napraviti dodatne analize vezane uz kvalitetu i homogenost tla na kojem se radi nasip - vjerojatno da", rekao je Jakovina.

Druge institucije nastavljaju istragu

To su prema njegovu mišljenju trebali učiniti projektanti i izvođači radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da druge institucije, osim povjerenstva, nastavljaju istragu.

Kazao je kako je povjerenstvo koje je istraživalo proboj nasipa predalo preliminarno izvješće prema kojem je razlog puknuća hidraulički slom podložnog tla tijela nasipa.

To je, kako je pojasnio, tlo na kojem se nalazi nasip.

Dodao je kako je veliki pritisak vode napravio erozivne kanale u tijelu i podlozi nasipa te je došlo do njegova slijeganja

Jakovina podsjeća da je 214 kilometara nasipa bilo izloženo vrlo visokim vodama Save te da je bilo desetak mjesta na kojima je postojala vrlo velika opasnost od puknuća, ali da je zadnje mjesto na kojem se to trebalo dogoditi upravo ono kod Rajeva Sela jer je to praktički novi nasip.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara