Građani se bore protiv uništenja parka zbog crkve, bivši član Partije Bandić ih nazvao komunistima

Građani se bore protiv uništenja parka zbog crkve, bivši član Partije Bandić ih nazvao komunistima

Foto: Facebook, FAH, Index

ZAGREBAČKI gradonačelnik ne odustaje od uništavanja parka na Savici zbog izgradnje crkve, usprkos protestima stanovnika tog naselja.

Bivši komunist Bandić protivnike uništavanja parka naziva komunistima

Štoviše, bivši član i činovnik Komunističke partije s Peščenice, a danas gradonačelnik Milan Bandić protivnike crkve usred jedinog uređenog parka u naselju nazvao je - komunistima.

"Suludo je da prosvjeduju oni koji četrdeset i pet godina nisu sagradili crkvu. Da su sagradili tada, ne bi nitko prosvjedovao jer bi crkva bila tamo. I znate koja crkva tamo treba biti? Crkva blaženog Alojzija Stepinca. Brinut ćemo o gradskom parku, ali ćemo brinuti da se tamo sagradi crkva. Žalosno je da prosvjeduju oni koji su sljedbenici partije koja je četrdeset i pet godina branila rad crkve", izjavio je gradonačelnik Bandić, a prenijela zagrebancija.com.

Crkva bi zauzela trećinu parka

Pred zgradom gradskog poglavarstva danas su se prosvjedovali predstavnici inicijative "Čuvamo naš park" koji su još jednom ponovili da ne žele izgradnju u parku i da žele da se glas građana čuje u gradu u kojem je to gotovo u potpunosti onemogućeno. Iz inicijative su poručili da se ne protive izgradnji crkve u naselju, nego da su protiv izgradnje u uređenom parku sa stablima, stazama i dječjim igralištem. Crkva bi, naime, zauzela gotovo trećinu parka.

Građani Savice već se godinama bore za očuvanje jedinog uređenog parka u kvartu, a prije desetak dana lokalna župa Blaženog Alojzija Stepinca zatražila je lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve, župnog dvora, garaže, parkirnih mjesta i ostalih "neophodnih" objekata.

"Projekt se zove 'Uređenje parka i gradnja crkve', ali u naravi park s dječjim igralištem (poklon grada Mainza) već godinama postoji. To je centralni park našeg naselja, park s uređenim stazicama, posađenim drvećem, postavljenim klupicama, park u kojem dane provode roditelji s djecom, stariji šetači; park u kojima su mnogi napravili svoje prve korake, park u kojem smo odrastali.

Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i nama neprihvatljivim. Gradnja predviđa ukupnu tlocrtnu površinu građevine oko 1600m2, što čini 30% parka (uključivo 2 garaže unutar župnog dvora, što podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka!) te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine", napisali su iz inicijative Čuvamo naš park gradonačelniku Bandiću kojem je očito od građana Zagreba važnije ulizivanje crkvi.

Postoje alternativne lokacije

Iz inicijative koja se bori za očuvanje parka, a čiju je peticiju potpisalo više od 1200 građana, su u nekoliko navrata poručili da u kvartu postoji nekoliko pogodnijih lokacija za izgradnju crkve od središnjeg parka na Savici, no i crkva i Bandić inzistiraju upravo na izgradnji crkve usred parka na gradskom zemljištu.

Ovo nije prvi put da se u Zagrebu siluje izgradnja crkvenih objekata u uređenim parkovima. Prije osam godina na sličan je način crkva izgrađena u središnjem parku u Travnom. Građani su i tada prosvjedovali, no to nije spriječilo devastaciju parka.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara