Gradonačelnik Ljubljane pod istragom zbog korupcije

Gradonačelnik Ljubljane pod istragom zbog korupcije

Foto: HRT

OKRUŽNI sud u Ljubljani izdao je rješenje o pokretanju sudske istrage protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića zbog sumnje da je prilikom osiguranja financijske konstrukcije za gradnju ljubljanskog sportsko-trgovačkog centra Stožice oštetio banke i zlorabio sredstva koja je Sloveniji odobrila Europska unija.

Rješenje suda o pokretanju istrage još nije pravomoćno i na njega se Janković žalio, rekao je u utorak odvjetnik ljubljanskog gradonačelnika Aleksander Čeferin.

Istragu protiv Jankovića iniciralo je državno odvjetništo. Janković se sumnjiči da je privatnoj tvrtki GREP svojim utjecajem isposlovao kredite kod banaka i državna sredstva iz fonda koji je Sloveniji za sport odobrila Europska unija.

GREP je pri gradnji oko 100 milijuna eura vrijednog kompleksa, nedovršenog u trgovačkom dijelu zbog krize, sudjelovao i s građevinskim poduzećima u vlasništvu Jankovićeve obitelji.

Zbog spomenutog je slučaja Janković bio ispitan jer se sumnja da je svojim utjecajem omogućio da investitor "prevari" banke koje su odobrile kredite, te da je osobno utjecao na dobivanje europskih sredstava iz proračuna vlade za gradnju tog objekta jer je potpisao navodno "fiktivni" ugovor da GREP u vlasništvu ima velik parkirni prostor od čijih će prihoda servisirati vraćanje kredita.

Janković je već bio ispitan na policiji, a tvrdnje da je pomogao GREP-u da prijevarom dođe do kredita ustrajno negira. U postupku koji se vuče već nekoliko godina, vodi se istraga i o predstavnicima poduzeća GREP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara