Gradonačelnik Trogira Zmajloviću: Neću ići protiv svojih sugrađana

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je danas da je za rješavanje problema otpada u Makarskoj fokus na Trogiru te ukoliko u idućih dana Trogir ne preuzme otpad iz Makarske morat će se ići na prisilne mjere jer nitko ne može ugroziti zdravlje građana i turističku sezonu.

Upitan na koji način može pomoći i čuje li se s lokalnim vlastima kako bi se riješio problem otpada u Makarskoj koja je i dalje puna otpada a dolaze prvi turisti, Zmajlović je odgovorio da se svakodnevno čuje s lokalnim vlastima te da je "ključ problema sada u Trogiru".

"Trogir je godinama preuzimao otpad iz Makarske. Za Trogir smo našli rješenje tako što je od prošle godine inzistirano da oni ishode lokacijsku dozvolu, zatraže dozvolu za odlaganje, započnu s projektom sanacije. Dobili su 90 dana privremeno skladištenje otpada za Trogir ali i za Makarsku, no tu obvezu Trogir sada ne ispunjava", rekao je Zmajlović.

Poručio je kako očekuje od Trogira da bude solidaran, pošten i pravedan i da preuzme otpad iz Makarske i da nastavi s projektom sanacije.

"Cilj je bio da se pokrene sanacija i da se odlaganje otpada obavlja u skladu sa Pravilnikom o načinu i uvjetima odlaganja na samom odlagalištu. Paralelno s time moraju i jedan i drugi grad, kao i svi drugi gradovi, uvesti primarnu selekciju, i to bez odgađanja, kako bi smanjili količinu otpada koja završava na odlagalištu", istaknuo je Zmajlović u Hypo centru gdje je sudjelovao na konferenciji "Gospodarenje otpadom/Waste Expo 2014.".

Gradonačelnici moraju rješavati probleme, mi smo na raspolaganju da osiguramo i uklanjamo prepreke s kojima se oni suočavaju, ali do rješenja moramo zajednički doći", poručio je Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan što ako Trogir odbije preuzeti otpad iz Makarske, gdje će Makarani s otpadom, Zmajlović je odgovorio da je ovo uređena pravna država i ukoliko je nešto zakonom propisano postoje i tijela i institucije koje će osigurati provođenje zakona.

Gradonačelnik Trogira ministru Zmajloviću: Neću ići protiv sugrađana

Gradonačelnik Trogira Ante Stipičić rekao je kako ne može biti protiv mještana Planog koji se protive dovozu otpada s makarskog područja na trogirsko odlagalište Plano.

Gradonačelnik Stipičić rekao je za Hinu u vezi s današnjom izjavom ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da će se poduzeti „prisilne mjere“ ako idućih dana Trogir ne preuzme otpad iz Makarske kako je solidaran s Makarskom, ali ne može biti protiv mještana Planog.

„Tražio sam potporu mještana Plana za primanje otpada s makarskog područja, ali oni to nisu prihvatili i ja neću i ne mogu ići protiv svojih sugrađana“, rekao je Stipičić večeras u telefonskoj izjavi, dodajući kako je na službenom putu te još nije detaljno upoznat s današnjom izjavom ministra Zmajlovića.

Stipičić je rekao da je u prošlih desetak godina otpad s makarskog područja dopreman na trogirsko odlagalište Plano te je ponovio kako se mještani ne slažu da se tako i dalje postupa. Također je rekao kako će i dalje komunicirati s mještanima Planog u vezi s odlagalištem otpada, ali će, dodao je, i ubuduće poštovati njihovo stajalište.

Na pitanje kako komentira današnju izjavu ministra Zmajlovića da Trogir sada ne ispunjava svoju obvezu da na temelju dozvole koju je dobio za privremeno tromjesečno skladištenje otpada za Trogir i Makarsku...., gradonačelnik Stipičić je odgovorio kako u tom rješenju ne piše tko će odlagati otpad na odlagalište Plano.

„Tim rješenjem regulirano je kako urediti odlagalište Plano u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i mi tako i postupamo pridržavajući se tog zakona, a u tom rješenju nije navedeno da na odlagalište Plano treba odlagati i otpad s makarskog područja“, zaključio je Stipčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara