Grčić: EU je kriva što nemamo gospodarski rast

Grčić: EU je kriva što nemamo gospodarski rast

Foto: Hina

"HRVATSKA bi ove godine vjerojatno ostvarila gospodarski rast da nije bilo `rezanja` proračunskog deficita na zahtjev Europske komisije", izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić.

Zanimljivo je kako Grčić krivnju za činjenicu da se hrvatsko gospodarstvo uporno kreće silaznom putanjom u svojoj najnovijoj izjavi svalio na Europsku uniju - zajednicu koju je upravo Kukuriku koalicija prije nešto više od dvije godine hrvatskom narodu predstavljala kao izvor svih blagostanja.

Valja podsjetiti kako je početkom 2012. godine ministrica Vesna Pusić, uoči referenduma o ulasku u Europsku uniju, strašila Hrvate kako bez EU neće biti plaća i mirovina: "Ne bi htjela biti preokrutna, ali ako ne uđemo u EU nećete dobiti mirovinu! Mogu vam ja biti antipatična, ali nemojte da vam bude antipatičan vlastiti život. O tome se radi! O glavu nam je ljudi! Glasajte za budućnost ove zemlje!".

Nezaposlenost je od tog dana samo nastavila rasti, jednako kao i porezi i razni drugi parafiskalni nameti, plaće i mirovine su se nastavile smanjivati, a od obećanja o blagostanju i gospodarskom rastu nije se ostvarilo ni jedno.

"Da nije bilo zahtjeva Europske komisije vjerujem da bi u ovoj godini imali značajan gospodarski rast"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo zahtjeva Europske komisije za `rezanjem` deficita hrvatske države i proračuna za 2,3 posto BDP-a samo za 2014. godinu, vjerujem da bi u ovoj godini imali značajan gospodarski rast", rekao je Grčić, odgovarajući na novinarski upit kako komentira najnovije procjene Europske komisije da će se nastaviti daljnji pad BDP-a u Hrvatskoj.

Europska komisija danas je u proljetnim ekonomskim prognozama predvidjela pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 0,6 posto, dok je krajem veljače predviđala blagi rast od 0,5 posto, a skromni oporavak predviđa sljedeće godine kada očekuje rast od 0,7 posto.

Grčić je dodao da bi se taj gospodarski rast ostvario da je u ovoj godini javna potrošnja na prošlogodišnjoj razini. Kako je kazao, kad se potrošnja smanji za 2,3 posto, onda to izravno utječe na vrlo otežanu situaciju za postizanje gospodarskog rasta.

"Svi smo svjedoci da je ipak ovih mjeseci iza nas došlo do rasta industrijske proizvodnje i izvoza, do pada nezaposlenosti, do rasta osobne potrošnje. To su pokazatelji koji u Hrvatskoj bude određeni optimizam i nadu, međutim s velikim oprezom. Moramo pričekati da se ti trendovi stabiliziraju. Znači, još nekoliko mjeseci ukoliko se tako nastavi, to će biti jako dobro za sve nas u Hrvatskoj", rekao je Grčić, koji je u Splitu nazočio sastanku na kojem se raspravljalo o poteškoćama u Splitsko-dalmatinskoj županiji i njezinom razvoju

Grčić nije želio odgovarati na novinarska pitanja u vezi slučaja Linić, vezano za predstečajnu nagodbu u Spačvi, a na upit funkcionira li Vlada, Grčić je kazao da apsolutno funkcionira. "Radimo ozbiljno, prema tome uopće nema spora oko toga da vlada funkcionira vrlo uredno", dodao je Grčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara