Grčić ne otkriva kakve nas reforme čekaju: Bit će novca za plaće i mirovine


U SCENARIJ prema kojem će nedostajati novca za plaće i mirovine u prosincu, na što upozorava HDZ, u Banskim dvorima ne vjeruju. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u razgovoru za Media servis komentirao je i najnovije smanjenje našeg kreditnog rejtinga i najavio reforme koje bi nas trebale izvući iz začaranog kruga.

HDZ-ovci zaduženi za gospodarstvo upozoravaju da će nedostajati novca za plaće i mirovine već u prosincu, no na takvo što ministar Grčić odmahuje rukom:

"Ne vjerujem u taj scenarij", rekao je Grčić i pojasnio da je riječ o uobičajenoj oporbenoj retorici:

"Mi smo do sada svim obvezama odgovorili u rokovima i nadam se da će u nastavku priče biti isto tako".

Opet bez konkretnih poteza

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog loših fiskalnih prognoza kreditna agencija Fitch snizila je Hrvatskoj rejting na razinu smeća. Tako smo s ocjene BBB- pali na BB+, što karakterizira zemlju u koju se ne isplati ulagati. Grčić zna recept za izlazak iz začaranog kruga - reforme.

Ipak ne otkriva konkretne poteze. Hoće li se drastično rezati plaće i otpuštati radnici u javnom sektoru?

"Ne bih prejudicirao na taj način mjere koje će Vlada poduzeti, ali da će reformi u svim segmentima od zdravstva, obrazovanja do socijale biti, to uopće nije sporno".

A da su reforme nužne govori i proračunski deficit, stoga je odluka kreditne agencije utemeljena:

"Svi argumenti koji su navedeni, a to je prvenstveno usporeni oporavak i problemi s proračunom, javnim dugom, to je naša stvarnost i u ovom trenutku smo na tragu iznalaženja načina da složimo jedan model daljnje fiskalne konsolidacije koji bi se trebao dogoditi u iduće tri godine prema proceduri prekomjernog deficita. Reforme se pripremaju, u reforme će se morati ići i tu izbora nemamo. Ako taj posao odradimo kvalitetno i do kraja, nadam se da u narednom razdoblju možemo preokrenuti trendove i dovesti do povoljnijih ocjena kreditnih agencija", rekao je Grčić Media servisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara