Grčka: Nesuglasice između EU-a i MMF-a koče pregovore, bez dogovora nema nagodbe

Grčka: Nesuglasice između EU-a i MMF-a koče pregovore, bez dogovora nema nagodbe

Foto: Hina

PREGOVORI Atene i njezinih vjerovnika o financiranju Grčke čija je blagajna gotovo prazna, zasad nisu na najboljem putu da uspiju, budući da su izbile nesuglasice između Europljana i MMF-a.

"Ozbiljne razlike i oprečna mišljenja između njezinih vjerovnika, Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda, koče pregovore" s Grčkom, ocijenila je u utorak grčka vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog te "nemogućnosti dogovora između ustanova (...) nije moguća nagodba", istaknula je Atena, napominjući da su za taj zastoj "isključivo odgovorni" njezini vjerovnici.

Uporno traženje MMF-a da grčke vlasti provedu reformu mirovinskog sustava teško prolazi u Bruxellesu. "Reforma mirovina je pri vrhu dnevnog reda MMF-a, komentira izvor blizak pregovorima koji u tome vidi jedan od glavnih uzroka sadašnje blokade, budući da Europljani daju prednost poreznim reformama.

No nesuglasice EU-a i MMF-a ne završavaju se time. Fond se zauzima za brisanje dijela grčkog duga koji je premašio 175 posto BDP-a a Europljani, ponajprije Nijemci, to odlučno odbijaju. Po medijskim napisima, MMF je čak zaprijetio da neće isplatiti svoj dio pomoći Grčkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara