Grčka danas mora Bruxellesu predstaviti svoj popis reformi

Grčka danas mora Bruxellesu predstaviti svoj popis reformi

Foto: FAH

GRČKA do danas navečer mora Bruxellesu predstaviti popis reformi koje namjerava poduzeti kao uvjet za nastavak programa financijske pomoći.

Članice eurozone u petak navečer postigle su sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca, što će službenoj Ateni omogućiti da izbjegne propast bankarskog sustava.

Sporazumom se predviđa da Grčka do ponedjeljka euroskupini podastre dokument u koje će navesti sve mjere koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći i kojima će preuzeti obvezu da ih i provede.

Ako grčki popis dobije zeleno svjetlo, ministri financija trebaju formalno odobriti produljenje programa, što se može obaviti i telefonskom sjednicom. Bude li većih primjedbi na grčki dokument ne može se isključiti ni mogućnost novog sastanka euroskupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Video koneferencijom o grčkom će dokumenti razgovarati i predstavnici EK-a, MMF-a i ECB-a. Grčke refrome, po pisanju medija, uključuju strukturne reforme u poreznoj politici i javnoj administraciji s ciljevima borbe s izbjegavanjem plaćanja poreza i borbi protiv korupcije.

Međutim, izvješće navodno ne sadrži konkretna objašnjenja o rezanju troškova i projeciranom povećanju prihoda. Mnogi analitičari tvrde da krajnje lijevo krilo Sirize nije sretno ustupcima svoje vlade prema eurozoni.

Glezos: Niste promijenili prijašnju situaciju

Manolis Glezos, 92-godišnji politički veteran, eurozastupnik i jedan od najuglednijih članova Sirize, optužio je vladu premijera Ciprasa da nije učinila ništa kako bi promijenila suštinu dogovora s međunarodnim kreditorima.

"Time što ste trojku preimenovali u 'institucije', memorandum u 'sporazum', a zajmodavce u 'partnere', niste promijenili prijašnju situaciju", objavio je u priopćenju u nedjelju.

"Ispričavam se grčkom narodu što sam sudjelovao u toj iluziji", rekao je Glezos i pozvao pristaše Sirize da zatraže objašnjenje čelništva stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara